Fifty shades of green

Gombás rizottó sült tökkel

Szép lassan sikerül teljes mértékben birtokba venni az új konyhánkat – és lakásunkat. Bár a hétköznapok még rengetek ügyintézéssel, rohangálással és a város feltérképezésével telnek, mindig van fél óránk valami tartalmasat, egészségeset és finomat összeütni csupán növényi alapanyagokból. 

Ez a rizottó és mellé a sült tök pedig tökéletes őszi étel; egyaránt megállja a helyét ebédként és vacsoraként egy jó pohár vegán fehérborral. Hogy a rizottót még jobban feldobjuk szárított vargányát is beszereztünk a közeli szupermarketból.

3 főre:

800 ml alaplé

6 szelet sütőtök

250 g rizottó rizs

200 ml vegán fehérbor

150 g gomba

100 g szárított vargánya

1/2 poréhagyma

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

4 EK vegán margarin

2 EK sörélesztőpehely

2 EK olívaolaj

só, bors

A gombát megmosom és felszeletelem. A porét megtisztítom és karikára vágom, a vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom. 

Egy nagyobb serpenyőben kb. 2 EK margarint hevítek és a vöröshagymát és fokhagymát megfuttatom rajta, hozzáadom a rizst és rövid ideig együtt pirítom; majd felöntöm a vegán fehérborral és alapléval úgy, hogy a rizst épphogy csak ellepje. Alacsony lángon fedő alatt főzöm a rizst folyamatosan felöntve az alapléval. Ezt a műveletet addig folytatom, míg a rizs puhára fő.

Eközben egy kisebb serpenyőben ismét felhevítem a margarint, és a porét és kétféle hagymát megpirítom rajta. Ha kész hozzákeverem a rizottóhoz, sóval, borssal és a sörélesztőpehellyel ízesítem.

Ugyanabban a serpenyőben, amiben a gombákat pirítottam pár perc alatt megsütöm a besózott tökszeleteket.

Tányérra szedem a rizottót és tököket és friss rozmaringgal tálalom.

 

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha meghoztuk a kedvedet egy kis rizottó főzéshez-evéshez, próbáld ki ezt a rizottót vargányával és sült koktélparadicsommal vagy a sáfrányos-spárgás rizottónkat!

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!