Rizs mániás vagyok. Jöhet reggelire, ebédre és vacsorára, bármikor bármilyen formában. G. pedig tészta és krumpli mániás. Nálunk ez így szokás.
Hetente minimum 2x biztosan kerül az asztalra valamilyen formában. Szeretem, mert tényleg rengeteg féleképp elkészíthető, laktató és egészséges is. A rizottó készítésénél nálunk azonban van egy arany szabály: csak rizottó rizsből az igazi!
Ehhez az ételhez vargányát is használunk, igazán karakteres ízt ad neki. G. tavasztól eljár gombázni, így ha szerencsénk van, kerül friss gomba az asztalra. Télen használhatunk szárított vargányát is, amit felhasználás előtt vízbe szoktunk beáztatni. A sült paradicsom mennyei íze pedig felteszi az i-re a pontot.
2 főre
A paradicsomhoz:
400 g koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1 marék friss fűszer (pl. petrezselyem, rozmaring és kakukkfű)
1 EK citromlé
1 EK agavészirup
A rizottóhoz:
400 ml zöldséglé
1 csomag szárított vargánya
250 g csiperke gomba
175 g rizottó rizs
150 ml száraz fehérbor
1/2 vöröshagyma
1 babérlevél
2-3 EK olívaolaj
1-2 EK tahini
só és bors
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A fokhagymát meghámozom és fokhagyma nyomón átpréselem. A friss fűszernövényeket megmosom, papírtörlő segítségével megszárítom, és finomra aprítom őket. A citrom levét, az agavésziruppal az olajjal és a fokhagymával jól elkeverem. A paradicsomokat megmosom és egy tepsibe fektetem őket, és nyakon öntöm a fűszeres olajjal. Kb. 15 perc alatt készre sütöm, de a tálalásig melegen tartom a sütőben.
A vargányát egy kis tálban vízben beáztatom. A vöröshagymát meghámozom és finomra aprítom, majd kb. 1 EK olívaolajon megdinsztelem. Hozzáadom a babérlevelet és a rizst, és 1-2 percig pirítom. Felöntöm a borral és az alaplé egy részével. Hagyom, hogy szépen főljön, de az alaplevet szükség szerint folyamatosan pótlom, hozzá öntöm. Sózom, borssal megszórom. A cél az, hogy a rizottóm egy kissé “nyálkás”, szép krémes maradjon, ne száradjon ki.
A gombát olívaolajon egy serpenyőben megpirítom, sóval és borssal fűszerezem. Az utolsó 5 percben a pirított gombákat és a tahinit a rizottóhoz keverem, szükség szerint utoljára még ízesítem. A sült, fűszeres paradicsommal tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: