Fifty shades of green

Sült édesburgonya csicseriborsóval és szezámszósszal

A könyveink után egy pár éves kapszulás kávéfőzőnktől búcsúztunk el. Környezetvédelmi megfontolás volt; bármennyire is jó és kényelmes gép volt, minden egyes kávéfőzés után – ami, max. 1 csészényi kávét tett ki – szemetet termeltünk. Így lecseréltük egy kotyogós kávéfőzőre. Imádjuk, mivel a kávé íze is teljesen más, frissen őrölt kávészemekből készítjük és szuper, ahogy… Tovább »

Krémes zöldségpástétomok

Gábornál van 1-2 fűszernövény – ilyen pl. a koriánder – és 1-2 salátaféle pl. a rukkola, amit majdhogynem ki nem állhat, túl intenzív ízük miatt. Azonban több maréknyi rukkolánk volt itthon, amit valami úton-módon fel kellett használnunk – a céklához hasonlóan. Így mindkettőből krémet készítettünk, amit kenhetünk kenyérre, vagy tekerhetünk wrapba sült zöldségekkel, de akár… Tovább »

Mogyoróvajas thai tofu

Hónap végén olykor-olykor mi is előnyben részesítjük a kevés hozzávalós, olcsó, de mégis finom és laktató ételeket. Se vásárolni nem volt kedvünk, se sok időt eltölteni a konyhában, így abból főztünk, amit itthon találtunk. Rizsből pedig a véletlennek köszönhetően megint betáraztunk, így gyors köretként 20 perc alatt barna rizst főztünk. 4 főre: 1 vöröshagyma 2… Tovább »

Zsemlegombóc tejszínes rókagombával (vegán)

Eleinte kiskoromban húgommal együtt nem lelkesültünk érte, mikor hétvégente szüleink kitalálták, hogy kirándulni és gombát szedni megyünk. A világ egyik legunalmasabb dolgának tartottuk, főleg, hogy eleinte még a gombákat sem ismertük és azt se tudtuk, merre induljunk. Persze ez édesapám lelkesedése miatt rövid idő alatt változott, célirányosan indultunk el, tudtuk hogy melyik gombára, hol lelünk… Tovább »

Így készíts falafelt!

Vannak ételek, amelyeket meg kell tanulni elkészíteni, és minden apró kis részletre oda kell figyelni. Egyik ilyen volt nálunk is a falafel. Sokszor landolt nálunk is a kukában, mire G. rájött minden fontos részletre: alapanyagokra, hozzávalókra, sütési technikára. Nézzük is sorrendben, mire kell odafigyelni: csak száraz csicseriborsóból készíthető (konzerves csicsieriborsóból nem fog sikerülni) a csicseriborsót… Tovább »

Cukkinis spagetti diós-olívabogyós szósszal

Általában a szabadnapokon is igen túl vállaljuk magunkat, mint az összes többi halandó. Bevásárlás – természetesen 3 helyen -, mert minden egy helyen nem kapható meg, ügyintézés, takarítás, kutyaséták és természetesen a fél órás ebédek/vacsorák, hogy éhen ne maradjunk! 2 főre: 1 nagyobb cukkini olívaolaj spagetti 10 dkg dió 10 dkg magozott, fekete olívabogyó 1… Tovább »

To go: lencsekrémes tramezzini uborkával és petrezselyemmel

Tramezzini az olasz háromszög alakú szendvics, ami már nálunk is igen régóta jól ismert. Így nyilván nem Olaszországban találkoztunk vele először, a benzinkutak, szupermarketek, éjjel-nappalik nagy kedvencével. Az igazi, olasz tramezzinit héj nélkül árulják, ha frissen készítik, a kenyérszeleteket pirítják is; és “töltik” mindenfélével: hússal, halakkal és salátákkal, tojással vagy pirított gombával. Természetesen mi most… Tovább »

Török rizs padlizsánnal

Ha a török rizs megnevezést olvassuk egy török étterem menükártyáján, nem kell meglepődnünk, egy általunk is jól ismert köretre gondolnak, a bulgurra. A bulgur pedig nem más, mint búza. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . A bulgurt előzetesen megpárolják, ezért elegendő kb. 10 percig főzni.  Így megint nem több,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!