Fifty shades of green

Klasszikusok újragondolva: lencseleves

Van egy török kolléganőnk, akivel mindennapos témánk egyike a gasztronómia. Ő is imád főzni, mi is imádunk főzni, így folyamatos recept cserélgetésben vagyunk. Mi egyre több dolgot próbálunk ki a török konyhából, ő pedig a magyar konyhát tanulmányozza.  A törököknél a lencseleves a legismertebb leves, és ahogy kolléganőm is mesélte, minden török háziasszonynak megvan otthon… Tovább »

Melengető bulgur-lencse-spenót leves

Kifejezetten szeretjük a meleg és fűszeres leveseket nyáron is, nagy hőségben. Lehet furcsán hangzik, de ilyenkor valahogy mégis hűt, télen pedig fűt. Elég belőle egy nagy tányérnyi, egy friss szelet kenyérrel, és késő délutánig “kihúzzuk”. Akkor pedig jöhet egy jó kis magyar – istenem, de hiányzik – főtt kukorica uzsonnára. 4 adag: 2 marék friss… Tovább »

To go: lencsekrémes tramezzini uborkával és petrezselyemmel

Tramezzini az olasz háromszög alakú szendvics, ami már nálunk is igen régóta jól ismert. Így nyilván nem Olaszországban találkoztunk vele először, a benzinkutak, szupermarketek, éjjel-nappalik nagy kedvencével. Az igazi, olasz tramezzinit héj nélkül árulják, ha frissen készítik, a kenyérszeleteket pirítják is; és “töltik” mindenfélével: hússal, halakkal és salátákkal, tojással vagy pirított gombával. Természetesen mi most… Tovább »

Cukkinis-lencseleves gazdagon

Van olyan, hogy egyszerűen csak valami könnyűre vágyunk. Szeretjük az egyszerű egytálételeket, a salátákat, vagy a könnyű, de laktató leveseket is. Így tavasszal főként; testünknek-lelkünknek egyaránt szüksége van a megkönnyebbülésre. Ez a leves is így sikeredett. Laktató, de ugyanakkor nem telít el és tele van rengetek zöldség, így roppant egészséges, na és persze a vöröslencse… Tovább »

Fűszeres lencsés quinoazottó

Mivan?! Quinoazottó?! Igen-igen, olyan ez, mint a rizottó, csak quinoaból. Remek megoldás arra az esetre, ha nincs itthon rizottó rizs, de kiborul a konyhaszekrényből a quinoa.  4 főre: 1 EK kókuszolaj 1 apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 cm reszelt gyömbér 1/2 TK őrölt kurkuma 1 TK őrölt kömény 1 TK garam masala 1/2… Tovább »

Lencsés rizs sült burgonyával és zöldségekkel

Elsőnek furcsának tűnhet a lencsét és rizst párosítani, de jó páros. Olyannyira, hogy így ez az egytál étel teljes értékű fehérjét, és mind a 9 eszenciális aminosavat tartalmazza, amire szervezetünknek szüksége van. A tetejére egy kis topingnak most bolti – oh, igen szoktunk ilyet is enni, mi sem vagyunk tökéletesek és készítünk el mindig mindent… Tovább »

Lencsével és tökkel töltött sült paprika sáfrányos öntettel

Őszintén szólva annyira nem rajongtam a töltött paprikáért, de ez… Tudom, már egyszer készítettünk sült paprikát gombával és quinoával töltve (amit itt is visszakereshettek), és arról is áradoztam. 🙂 De ez, még azt is übereli! Legalábbis szerintem. Bár azt hiszem, G. szerint is… És ami vitte a pálmát, a sáfrányos öntet volt. Nem hiába a… Tovább »

Marokkói burger baba ganoushhal

Hétvégén eszembe jutott, milyen régen is készítettünk itthon burgert. Nem kellett G-t sem sokáig győzködni, imádja a streetfoodokat – akárcsak én. De, hogy ne a megszokott burgert készítsük, és mert mindkettőnkhöz közel áll a keleti ízvilág is, így marokkói burger mellett szavaztunk. 2 főre: A lencse fasírthoz 150 g vörös lencse 500 ml alaplé 1… Tovább »

Lencsefőzelék tofubaconnal és zsemlegombóccal

Tegnap délelőtt beugrottam a munkahelyemre pár órára. Mire haza értem, már a megterített asztal várt, most jó kis hagyományos konyhával: lencsefőzelék zsemlegombóccal. G. azt mondta, mivel zsemlegombóccal van, ezért ez egy tradicionális tiroli ebéd. És a tiroliaknál olyan a gombóc, mint nálunk a rántott hús, vasárnaponként kerül az asztalra. 2 főre: A zsemlegombóchoz: 1-2 db… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!