Fifty shades of green

Mexikói édesburgonyaleves

Van egy mexikói étterem Szentendre egyik kis eldugott utcácskájában. Még jó pár évvel ezelőtt voltunk ott együtt és a család egy részével. Semmi flanc, semmi csicsa, mégis teltház volt – így érdemes előre asztalt foglalni. Imádtuk a színes enteriőrt, az esti hangulatot, mikor félhomályba burkolózott az étterem, és a világításról a színes kis fénygömbök gondoskodtak…. Tovább »

Melengető bulgur-lencse-spenót leves

Kifejezetten szeretjük a meleg és fűszeres leveseket nyáron is, nagy hőségben. Lehet furcsán hangzik, de ilyenkor valahogy mégis hűt, télen pedig fűt. Elég belőle egy nagy tányérnyi, egy friss szelet kenyérrel, és késő délutánig “kihúzzuk”. Akkor pedig jöhet egy jó kis magyar – istenem, de hiányzik – főtt kukorica uzsonnára. 4 adag: 2 marék friss… Tovább »

Paradicsomos kuszkusz sült paprikával

Pár nap szabadság után főnökasszonyunk tegnap este vadul integetett a hotel előtt, hogy menjünk arra Mangóval. Eddig úgy véltünk, hogy különösképp nem szereti az állatokat, bár inkább csak közömbös velük; de boldogan mondta, hogy végre van a konyhán egy óriási combcsont, amit már az egyik szakácsunk be is csomagolt Mangónak. Amíg a kutya a csontjával… Tovább »

Nyers gazpacho pirítossal

Amióta visszajöttünk “hotelezni” mindketten úgy érezzük szerencsénk van, bármennyire is tartottunk az egésztől. Bár a nyári szezon extrém hosszú, 7 (!) hónapos, mégis úgy gondoljuk, hogy túlélhettő, heti 2 fix szabadnappal. Így nekünk a szombat-vasárnap, az új “hoteles” időszámítás szerint a kedd-szerda. Ilyenkor mindig reggel beszéljük meg, mit is főznénk, ennénk aznap. Valamiért rettenetesen megkívántuk… Tovább »

Édesburgonyás-quinoás chilli sült tortillával

A tavaszi nagytakarítás mellett egy évben kétszer biztosan “kipucoljuk” a konyhát is. Átnézzük a tartós élelmiszereket, amikből mindig sikerül rövid idő alatt rengeteget felhalmozni. Vagy mert olcsó és kihagyhatatlan vásár volt, vagy mert épp ajándékba kaptuk, vagy épp teszteljük. Így quinoából van itthon kb. 1,5 kg, amit el kell tüntetni… 4 főre: A chillihez 1… Tovább »

Sült zöldségek fűszeres, tejszínes paradicsomszószban purival

Arról már írtam, hogy mennyire szeretjük az indai konyhát. Ha a miérteket kéne megfogalmazni, azt is pofon egyszerűen megtudnánk. Fűszeres. Nagyon fűszeres. Mennyei illatok és ízkavalkád. Télen felmelegítenek, nyáron hűtenek. És egyszerűen imádjuk azokat az illatokat, amely főzés közben az egész lakást eltelítik. Persze különleges fűszerek kellenek hozzá, de a nagyobb szupermarketekben, vagy belvárosi keleti… Tovább »

Lencsével és tökkel töltött sült paprika sáfrányos öntettel

Őszintén szólva annyira nem rajongtam a töltött paprikáért, de ez… Tudom, már egyszer készítettünk sült paprikát gombával és quinoával töltve (amit itt is visszakereshettek), és arról is áradoztam. 🙂 De ez, még azt is übereli! Legalábbis szerintem. Bár azt hiszem, G. szerint is… És ami vitte a pálmát, a sáfrányos öntet volt. Nem hiába a… Tovább »

Gombás quinoával töltött kaliforniai paprika

Szeretem a quinoát. Színes, gyorsan, sokféleképp elkészíthető gluténmentes gobana, rendkívül magas fehérje forrás. Emellett könnyen emészthető, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, gazdag káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Egyszóval superfood! Készítettünk már belőle reggelire édes quinoa kását, köretet, egytálételt, és szuper saláták készíthetők belőle vacsorára… Tovább »

Bableves chilivel és ananásszal

Régebben nagyon levesesek voltunk, aztán az utóbbi időben valahogy elmaradtak – nagyon ritkán eszünk. Aztán egyszer csak G. mondta, levest főz. Bablevest ananásszal és chilivel. Tessék!? Hülyén néztem rá… Aztán persze ráhagytam, hogy alkosson, mert ettünk már jó pár kombót, ahol furcsábbnál furcsább hozzávalókat párosítottunk – és mégis remekül működnek együtt, csak nem köztudottak. És… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!