Szép lassan sikerül teljes mértékben birtokba venni az új konyhánkat – és lakásunkat. Bár a hétköznapok még rengetek ügyintézéssel, rohangálással és a város feltérképezésével telnek, mindig van fél óránk valami tartalmasat, egészségeset és finomat összeütni csupán növényi alapanyagokból. Ez a rizottó és mellé a sült tök pedig tökéletes őszi étel; egyaránt megállja a helyét ebédként… Tovább »
Gombás rizottó sült tökkel
Szép lassan sikerül teljes mértékben birtokba venni az új konyhánkat – és lakásunkat. Bár a hétköznapok még rengetek ügyintézéssel, rohangálással és a város feltérképezésével telnek, mindig van fél óránk valami tartalmasat, egészségeset és finomat összeütni csupán növényi alapanyagokból. Ez a rizottó és mellé a sült tök pedig tökéletes őszi étel; egyaránt megállja a helyét ebédként… Tovább »

Tart még a tökszezon és egy gyönyörű nagy sütőtököt kaptunk vidékről: kettőnknek kb. 3x étkezésre lesz elég. Idő hiányában – tart még a beköltözés a mi “villánkba”, így szükség van a villámgyorsan elkészíthető ételekre. Délelőttönként hivatalkba járkálunk, folyik az ügyintézés, vagy épp állásinterjúkra rohangálunk. Persze Bécs tele van vegán étkezési lehetőségekkel is, de legjobban itthon…
A tököknek rengeteg fajtája van. A makk tökkel mi is most ismerkedünk, az egyik szupermarketben szúrt szemet ez a sötétzöld héjú, dekoratív sütőtökfajta. Kiválóan alkalmas sütni, piték töltelékének, tökös ételek alapanyagának, és remekül tárolható is. Most ismét az egyszerű-nagyszerű elvet követve, csak gyorsan megtöltöttük és megsütöttük a legalapvetőbb élelmiszereket használva. Semmi flancolás, viszont a tökéletes…
Itt van az ősz, itt van újra; és vele együtt megérkezett a tök szezon is. Itt Ausztriában a tök vásárlás igen egyszerű, a főutak mellé csak kipakolják a különböző tököket és éjjel-nappal vásárolhatóak becsületkasszás módszerrel. Működik. Mi már-már rajongunk a tökökért, mindent el lehet belőle készíteni, szuper reggelire, szuper levesnek, köretnek, szuper, ha megsütjük és…
Eleinte kiskoromban húgommal együtt nem lelkesültünk érte, mikor hétvégente szüleink kitalálták, hogy kirándulni és gombát szedni megyünk. A világ egyik legunalmasabb dolgának tartottuk, főleg, hogy eleinte még a gombákat sem ismertük és azt se tudtuk, merre induljunk. Persze ez édesapám lelkesedése miatt rövid idő alatt változott, célirányosan indultunk el, tudtuk hogy melyik gombára, hol lelünk…
Elsőnek furcsának tűnhet a lencsét és rizst párosítani, de jó páros. Olyannyira, hogy így ez az egytál étel teljes értékű fehérjét, és mind a 9 eszenciális aminosavat tartalmazza, amire szervezetünknek szüksége van. A tetejére egy kis topingnak most bolti – oh, igen szoktunk ilyet is enni, mi sem vagyunk tökéletesek és készítünk el mindig mindent…
Hétvégén eszembe jutott, milyen régen is készítettünk itthon burgert. Nem kellett G-t sem sokáig győzködni, imádja a streetfoodokat – akárcsak én. De, hogy ne a megszokott burgert készítsük, és mert mindkettőnkhöz közel áll a keleti ízvilág is, így marokkói burger mellett szavaztunk. 2 főre: A lencse fasírthoz 150 g vörös lencse 500 ml alaplé 1…
Szeretem a quinoát. Színes, gyorsan, sokféleképp elkészíthető gluténmentes gobana, rendkívül magas fehérje forrás. Emellett könnyen emészthető, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, gazdag káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Egyszóval superfood! Készítettünk már belőle reggelire édes quinoa kását, köretet, egytálételt, és szuper saláták készíthetők belőle vacsorára…
Rizs mániás vagyok. Jöhet reggelire, ebédre és vacsorára, bármikor bármilyen formában. G. pedig tészta és krumpli mániás. Nálunk ez így szokás. Hetente minimum 2x biztosan kerül az asztalra valamilyen formában. Szeretem, mert tényleg rengeteg féleképp elkészíthető, laktató és egészséges is. A rizottó készítésénél nálunk azonban van egy arany szabály: csak rizottó rizsből az igazi! Ehhez…