Fifty shades of green

Téli zöldségleves

Angliáról mindig az a közhely járja, mennyire esős. Amióta itt lakunk Bécsben, minden nap rácsodálkozunk a szélsőséges időjárásra. Kora reggel elindulni a kellemes 10 fok körüli hőmérsékletben dolgozni, majd munka után szakadó esőben, szélben és hidegben haza sétálni nem kellemes. Vagy épp fordítva, ha szerencsénk van. Tapasztalatból írjuk, hogy csapadékosabb és kiszámíthatatlanabb az időjárás, mint… Tovább »

Körtekrémleves pirított mandulával

Lassan-lassan elkezdünk készülődni a karácsonyra. Mi ezt a készülődést jóval előbb kezdjük, mivel gasztrobloggerenként többször is “leteszteljük” a recepteket, hogy igazán megállják-e majd helyüket egyik kedvenc ünnepünk alkalmával. Mivel rajtunk kívül a nagy család többi tagja mind húsevő – még csak vegetáriánus sincs köztük -, szeretnénk, ha majd az ünnepek során mindenki megnyalná a 10… Tovább »

Klasszikusok újragondolva: sütőtökkrémleves

Itt van az ősz, itt van újra; és vele együtt megérkezett a tök szezon is. Itt Ausztriában a tök vásárlás igen egyszerű, a főutak mellé csak kipakolják a különböző tököket és éjjel-nappal vásárolhatóak becsületkasszás módszerrel. Működik.  Mi már-már rajongunk a tökökért, mindent el lehet belőle készíteni, szuper reggelire, szuper levesnek, köretnek, szuper, ha megsütjük és… Tovább »

Klasszikusok újragondolva: lencseleves

Van egy török kolléganőnk, akivel mindennapos témánk egyike a gasztronómia. Ő is imád főzni, mi is imádunk főzni, így folyamatos recept cserélgetésben vagyunk. Mi egyre több dolgot próbálunk ki a török konyhából, ő pedig a magyar konyhát tanulmányozza.  A törököknél a lencseleves a legismertebb leves, és ahogy kolléganőm is mesélte, minden török háziasszonynak megvan otthon… Tovább »

Melengető bulgur-lencse-spenót leves

Kifejezetten szeretjük a meleg és fűszeres leveseket nyáron is, nagy hőségben. Lehet furcsán hangzik, de ilyenkor valahogy mégis hűt, télen pedig fűt. Elég belőle egy nagy tányérnyi, egy friss szelet kenyérrel, és késő délutánig “kihúzzuk”. Akkor pedig jöhet egy jó kis magyar – istenem, de hiányzik – főtt kukorica uzsonnára. 4 adag: 2 marék friss… Tovább »

Kalandozás az indiai konyha világában: alu matar taka tak (vegán)

Feladtuk a héten, hogy a munkahelyünkön együnk. Igaz, hogy a konyhán külön főznek a személyzetnek és eddig még külön főztek nekünk is – vegánoknak – a konyhán, de egyszerűen, hiányoznak az ízek. Mivel itt Ausztriában nagyon nem szokás a fűszerek használata, nekünk magyaroknak szenvedés a “natúr ízeket élvezni”. Így pár napja ismét 4 adagot főzünk… Tovább »

Klasszikusok újragondolva: citromos burgonyakrémleves avokádóval

Rendkívül túlzsúfoltak a napjaink, napi 8 óra munka, bevásárlás, napi 3 minimum egy órás séták Mangóval, takarítás, jógázás és meditáció, na és persze a blogolás, ami szintén rengeteg időt igényel. Még jó, hogy gasztroblogunk van és így a főzés is le van tudva minden nap.  De ha a blogposzt is megszületik még aznap, akkor ez… Tovább »

Fehér spárga petrezselymes vinaigrette öntettel

A spárga szezon relatív rövid: áprilistól maximum június közepéig tart. A fehér spárga roppanós, enyhén kesernyés, aromás; amelyhez remekül passzol a pikáns petrezselymes vinaigrette öntet. Ezt a tradícionális frank, osztrák, német ételt általában főtt új burgonyával tálalják, amihez általában az öntethez használt fűszereket szokták variálni; van, hogy a petrezselyem helyett bazsalikomot használnak, vagy az ecetet… Tovább »

Fűszeres lencsés quinoazottó

Mivan?! Quinoazottó?! Igen-igen, olyan ez, mint a rizottó, csak quinoaból. Remek megoldás arra az esetre, ha nincs itthon rizottó rizs, de kiborul a konyhaszekrényből a quinoa.  4 főre: 1 EK kókuszolaj 1 apróra vágott vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 cm reszelt gyömbér 1/2 TK őrölt kurkuma 1 TK őrölt kömény 1 TK garam masala 1/2… Tovább »

Sült zöldségek fűszeres, tejszínes paradicsomszószban purival

Arról már írtam, hogy mennyire szeretjük az indai konyhát. Ha a miérteket kéne megfogalmazni, azt is pofon egyszerűen megtudnánk. Fűszeres. Nagyon fűszeres. Mennyei illatok és ízkavalkád. Télen felmelegítenek, nyáron hűtenek. És egyszerűen imádjuk azokat az illatokat, amely főzés közben az egész lakást eltelítik. Persze különleges fűszerek kellenek hozzá, de a nagyobb szupermarketekben, vagy belvárosi keleti… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!