Fifty shades of green

Az umami jegyében: “ragacsos” padlizsán jázminrizzsel

Tudjátok, a kínai éttermekben van egy jellegzetes illat, mikor belépünk. Azaz édes-savanyú. És jó pár ételnek van ez a tipikus édes-savanyú íze. Ha ti is szeretitek ezt az ízvilágot, akkor íme hozzá egy eredeti kínai padlizsános étel, amit ők egyszerűen csak yu xiang qie zi-nek hívnak. Amúgy ez az étel, amire a távol-keletiek egyszerűen csak az umami szót használják: krémes, fűszeres és csípős, mindeközben édes és ugyanakkor savanyú is. 

2 főre:

1 kis bögre jázminrizs

1 nagyobb padlizsán

2 EK mogyoróolaj

2 újhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm friss reszelt gyömbér

1 EK szójaszósz

1 EK rizsecet

2 EK rizsszirup

1 TK kukoricakeményítő

1,5 EK babpaszta

A rizst kb. 15-20 perc alatt sós forrásban lévő vízben puhára főzöm.

A padlizsánt meghámozom, és falatnyi darabokra kockázom. Az olajat lehetőség szerint egy wokban felhevítem és a padlizsánt kb. 3-4 perc alatt megpirítom. Egy lapátkanál segítségével konyhai papírtörlőre szedem őket és jól lecsepegtetem, hagyom kihűlni.

Egy kis tálban 150 ml vizet, a szójaszószt, rizsecetet, rizsszirupot és sót jól elkeverem. Egy másik, kisebb tálban a keményítőt keverem ki, kb. egy TK vízzel. Majd a kettőt összeöntöm és szép simára elkeverem.

Az újhagymát megpucolom, a fehér részét finomra aprítom, míg a zöld részét nagyobbra (1,5-2 cm-es darabokra) vágom. A wokban felhevítem ismét az olajat, beledobálom az újhagyma fehér részét, hozzányomom a fokhagymát, hozzáreszelem a gyömbért, és hozzáadom a babpasztát is; kb. 2 perc alatt összepirítom az egészet. Hozzáöntöm a szószt is és beleszórom a padlizsánt. Pár percig együtt főzöm, párszor megkevergetem.

A rizzsel és az újhagyma zöld részével tálalom.

 

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel. 

Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!