Őszintén meg kell mondanom, nem rajongok az édesburgonyás ételekért. Amit még hajlandó vagyok megenni az igazán jól elkészített sült batáta. Így megint kikerekettek a szemeim, mikor G. nekilátott sütni-főzni. De persze hagynom kell érvényesülni a konyhában őt is. Így azzal nyugtattam magam, hogy lesz benne bab és szárzeller, max. csak azt eszem meg. Természetesen hálás voltam az égnek, hogy ismét dupla adagot csinált, és marad még holnapra is! Ismét egy brutál jó, igazán jó ízkombót alkotott; és valahogy az édeskrumplinak sem volt olyan édeskrumplis íze.
4 főre:
2 EK olívaolaj
3 szál zeller (felaprítva)
1 piros kalifornia paprika (kockázva)
1 vöröshagyma (felkockázva)
150 g kukorica
1 konzerv vörös bab
1 EK őrölt chili
1 TK őrölt kömény
2 EK sűrített paradicsom
250 ml alaplé
kb. 1 kg édesburgonya
só, bors, őrölt paprika
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A batátákat félbe vágom, sózom és borsozom. A tepsit olíva olajjal vékonyan kikenem, a burgonyákat “arccal” lefelé forgatva lefektetem. Kb. 45 percig sütöm őket.
Ez idő alatt egy serpenyőben olajat hevítek; rádobálom a hagymát, paprikát és zellert, és 5 percig pirítom. Hozzáadom a kukoricát és babot, a fűszereket – chili port és köményt – a sűrített paradicsomot; és az egészet felöntöm az alaplével. Sózom és borsozom és kb. 5 perc alatt összerottyantom az egészet. Ha kész félre teszem.
Ha a burgonya megsült, leszedem a héját, átpakolom őket egy nagy tálba; nyakon öntöm az egészet 1 EK olívaolajjal – ha kell még sóval és borssal ízesítem -, és az egészet egy krumplinyomó segítségével pürésítem. A pürét rápakolom a serpenyőben várakozó zöldségekre, szépen betakarjuk az egészet a burgonyával.
Még kb. 30 percre visszatoljuk az egészet a sütőbe és készre sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: