Nem tagadjuk, rákattantunk a török konyhára, amióta egy nemzetközi csapatban dolgozunk. A mindennapokban akarva-akaratlanul is megismeri az ember a kollégái életét, kultúráját. Így van ez nálunk is; még ha csak egy kicsiny faluban is élünk, megfordul itt az osztrák mellett rengeteg német, török, bosnyák, szerb, horvát és szlovák. Azt pedig már írtuk, hogy amióta közvetlen munkakapcsolatban vagyunk egy török nővel, azóta egyre több ételt kipróbáltunk már a török gasztronómia világából. Most egy nagyon olcsó, egészséges és laktató ételt készítettünk, a kuru fasulye-t. Igazából egy az egyben megfelel a mi lecsónknak, feltúrbózva még egy kis fehér babbal. Az őszi napokban pedig kifejezetten jól esik az enyhén csípős étel, kellemesen eltelít és felmelegít.
4 főre:
500 g fehér bab
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 db kápia paprika
3 db paradicsom
80 g vegán vaj
1 EK Salca (török “sűrített” paprika-paradicsom)
200 ml paradicsomlé
alaplé
1/4 TK Pul Biber (alternatív opció: chilipehely)
só, bors
A vöröshagymát és fokhagymát meghámozom, kockára vágom. A kápia paprikát megmosom, félbevágom, kimagozom és kockára vágom. A paradicsomot megmosom, héját bevágom és egy percig forrásba lévő vízbe dobom, majd kiszedem és héját lehúzom.
A vajat egy serpenyőben felhevítem, a vöröshagymát és fokhagymát megfuttatom rajta, hozzáadom a paprikát is és addig kevergetem, míg a hagyma üveges lesz. Hozzáadom a paradicsomot és 2-3 percig főzöm. Jöhet hozzá az 1 EK Salca (vagy ennek hiányában sűrített paradicsom) és felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a babot és ha túl sűrű felöntöm egy kis alaplével.
30 percig közepes lángon főzöm, amíg meg nem puhul. Az őrölt chilivel, sóval és borssal fűszerezem, és friss kenyérrel tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha szívesen kipróbálnál más ételeket a török konyha világából, katt ide!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: