Fifty shades of green

Őszi pizza

G-vel az elmúlt napokban arról is beszélgettünk miért is szeretjük az őszt. A melengető ételek, és forró italok mellett a színeket hoztuk fel. Megváltozik a természet, a barna és zöld összes árnyalata megjelenik körülöttünk és kezdetét veszi a tökszezon is, ami rengeteg lehetőséget rejt magában. Most egy őszi pizzát sütöttünk, rendhagyó alapanyagokkal, az ősz ízeivel-színeivel.

30 x 40 cm-es tepsihez:

A tésztához

160 ml víz

7 g élesztő 

1 TK cukor

200 g liszt

1 TK só

2 EK olívaolaj

Feltétként

2 édesburgonya, meghámozva és felkockázva

1 TK friss kakukkfű

1 gerezd fokhagyma

1 EK vegán vaj

1 lilahagyma, meghámozva és felszeletelve

1/2 sütőtök, meghámozva és felkockázva

1/4 fej brokkoli

50 g pekándió

50 g szárított áfonya

só, bors

Egy bögrében az élesztőt elkeverem a cukorral és a vízzel, pár percre félreteszem. A lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverem, hozzáöntöm az olajat és a vízzel elkevert élesztőt. Kézzel jó alaposan összedolgozom és egy kisebb labdát formázok belőle.

Kilisztezett munkalapra fektetem és jó pár percen keresztül folyamatosan gyúrom. Kevés olajjal bekenem, majd visszateszem a tálba, egy konyharuhával letakarom és kb. 1 órán keresztül kelesztem.

A felkockázott édesburgonyát egy kis lábosban, kevés sóval és épp annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főni. Ha megpuhult, leöntöm róla a maradék vízet és krumplitörővel összetöröm. Hozzáadom a kakukkfüvet, a fokhagymát, vajat, sózom és borssal megszórom; félreteszem.

Egy serpenyőt felhevítek és a sütőtök szeletek mindkét oldalát pár perc alatt megsütöm, közben sóval és borssal ízesítem. A brokkoli rózsákat 2-3 perc alatt párolóban megpárolom.

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek. A pizzatésztát egy lisztezett felületen kinyújtom, majd a tésztát a tepsibe fektetem. Megkenem az édesburgonya pürével, majd jöhetnek rá a feltétek: a sült sütőtök szeletek, a brokkoli rózsák, a lilahagyma, szárított áfonya és pekándió. 20 perc alatt készre sütöm.

Tálaláskor meglocsolom egy kevés olívaolajjal és ketchup helyett balzsamecettel tálalom.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha megjött a kedvetek a tökös ételekhez, katt ide további receptekért!

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!