G-vel az elmúlt napokban arról is beszélgettünk miért is szeretjük az őszt. A melengető ételek, és forró italok mellett a színeket hoztuk fel. Megváltozik a természet, a barna és zöld összes árnyalata megjelenik körülöttünk és kezdetét veszi a tökszezon is, ami rengeteg lehetőséget rejt magában. Most egy őszi pizzát sütöttünk, rendhagyó alapanyagokkal, az ősz ízeivel-színeivel.
30 x 40 cm-es tepsihez:
A tésztához
160 ml víz
7 g élesztő
1 TK cukor
200 g liszt
1 TK só
2 EK olívaolaj
Feltétként
2 édesburgonya, meghámozva és felkockázva
1 TK friss kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
1 EK vegán vaj
1 lilahagyma, meghámozva és felszeletelve
1/2 sütőtök, meghámozva és felkockázva
1/4 fej brokkoli
50 g pekándió
50 g szárított áfonya
só, bors
Egy bögrében az élesztőt elkeverem a cukorral és a vízzel, pár percre félreteszem. A lisztet és a sót egy nagy tálban összekeverem, hozzáöntöm az olajat és a vízzel elkevert élesztőt. Kézzel jó alaposan összedolgozom és egy kisebb labdát formázok belőle.
Kilisztezett munkalapra fektetem és jó pár percen keresztül folyamatosan gyúrom. Kevés olajjal bekenem, majd visszateszem a tálba, egy konyharuhával letakarom és kb. 1 órán keresztül kelesztem.
A felkockázott édesburgonyát egy kis lábosban, kevés sóval és épp annyi vízzel, hogy ellepje, felteszem főni. Ha megpuhult, leöntöm róla a maradék vízet és krumplitörővel összetöröm. Hozzáadom a kakukkfüvet, a fokhagymát, vajat, sózom és borssal megszórom; félreteszem.
Egy serpenyőt felhevítek és a sütőtök szeletek mindkét oldalát pár perc alatt megsütöm, közben sóval és borssal ízesítem. A brokkoli rózsákat 2-3 perc alatt párolóban megpárolom.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek. A pizzatésztát egy lisztezett felületen kinyújtom, majd a tésztát a tepsibe fektetem. Megkenem az édesburgonya pürével, majd jöhetnek rá a feltétek: a sült sütőtök szeletek, a brokkoli rózsák, a lilahagyma, szárított áfonya és pekándió. 20 perc alatt készre sütöm.
Tálaláskor meglocsolom egy kevés olívaolajjal és ketchup helyett balzsamecettel tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha megjött a kedvetek a tökös ételekhez, katt ide további receptekért!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: