Egy egész hokkaido tököt vettünk, aminek egy részéből főztünk egy isteni krémlevest, aminek a receptjét itt találjátok. Viszont mivel maradt még belőle, és édességre vágytunk, úgy gondoltuk, készítünk belőle egy tökös browniet. Este találkoztunk egy kedves baráti párral is, akiknek vittünk kostolót is. Zsófitól pedig ezt az üzenetet kaptuk, miután ettek belőle: “Ez nagyon finom! Bárcsak tudnék így sütni, istenem!” <3
18 cm-es formához:
A brownie tésztájához
180 g tönkölyliszt
150 g kókusztej (konzerv)
100 g tökpüré (ld. TIPP)
80 g vegán étcsokoládé
60 g agavé
50 g nádcukor
20 g kakaó
1 EK olívaolaj
1/2 TK szódabikarbóna
1/2 TK őrölt vanília
só
A tökös részhez
300 g tökpüré
50 g kókusztej (konzerves)
25 g agavé
15 g kukoricakeményítő
1/2 TK őrölt vanília
1/2 TK fahéj
1/4 TK kardamom
egy csipet őrölt szerecsendió
A csokit apróra tördelem és vízgőz felett egy tálkában felolvasztom.
A lisztet, kakaót, a cukrot, szódabikarbónát és vaníliát egy csipet sóval egy nagy tálban elkeverem.
Egy másik, kisebb tálban homogénre keverem a tökpürét, az agavésziruppal, olajjal és kókusztejjel. Majd a nedves hozzávalókat, hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz. Ezt a tésztát egy kivajazott és kilisztezett tortaformába töltöm.
Jöhet a tökös réteg. A tökpürét az agavéval, kókusztejjel, kukoricakeményítővel és fűszerekkel együtt egy tálban botmixer segítségével pürésítem. Ezt a krémet szép egyenletesen eloszlatom a brownie tésztáján.
Az egészet a sütőbe tolom és 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Ha kész, még a tortaformában hagyom, hogy kihűljön a tortám. Reszelt étcsokoládéval díszítem.
TIPP: A tökpüréhez a tököt meghámozom, kimagozom és kockára vágom. Kevés vízzel egy kis lábosban kb. 10-12 perc alatt puhára főzöm, majd az aprítóban pürésítem.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek