Fifty shades of green

Klasszikusok újragondolva: lencseleves

Van egy török kolléganőnk, akivel mindennapos témánk egyike a gasztronómia. Ő is imád főzni, mi is imádunk főzni, így folyamatos recept cserélgetésben vagyunk. Mi egyre több dolgot próbálunk ki a török konyhából, ő pedig a magyar konyhát tanulmányozza. 

A törököknél a lencseleves a legismertebb leves, és ahogy kolléganőm is mesélte, minden török háziasszonynak megvan otthon a saját maga lencseleves-receptje. Így mi is elkészítettük Nebeháttól kapott recept alapján a klasszikus török lencselevest.

4 főre:

A leveshez

1 db burgonya

1 db répa

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

250 g lencse

A chilis-vajhoz

1,5 EK növényi margarin

1/2 TK paradicsom vagy paprika sűrítmény (pl. Salca)

1/4 TK őrölt chili

1/2 TK szárított menta

Ezenkívül

török lepénykenyér vagy fehérkenyér

2-3 EK olívaolaj

friss citrom

A burgonyát, répát és a vöröshagymát meghámozom és felaprítom. A fokhagymát meghámozom. Egy lábosban felforralok kb. 600 ml vizet, a megtisztított zöldségeket és hagymákat, lencsét és sót hozzáadom és felforralom.

Kb. 20-25 percig főzöm, amíg minden megpuhul. Ezután egy botmixerrel mindent pürésítek, a lényeg, hogy egy szép textúrájú, krémes levest kapjak. Ha túl sűrű lenne, forró vízzel felöntöm.

A krutonokhoz a kenyeret kockára várom. Egy serpenyőben olívaolajat hevítek, a kenyérkockákat megpirítom, majd konyhai papírtörlőre szedem.

A chilis-vajhoz a növényi margarint egy kisebb serpenyőben felhevítem, hozzáadom a paradicsom- (vagy paprika-) sűrítményt, az őrölt chilit és a szárított mentát; jól elkeverem, 1-2 perc alatt összefőzöm, majd lehúzom a tűzről. 

A levest tányérokba merem, és rákanalazom a chilis-vajat és a pirított kenyérkockát. Friss citrommal tálalom.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha kedvet kaptál levesekhez, és kipróbálnál további klasszikust, válaszd ezt a citromos burgonyakrémlevest avokádóval!

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!