Ha jól emlékszünk, borzasztó rég csináltunk tortát; utoljára még januárban ezt a krémes mandulatortát sütöttük, és már akkor is megjegyeztük, hogy ritkán készítünk tortát – azelőtt egy éve, nyáron. Tehát jellemző ránk, hogy egy évben 2x, nyáron és télen sütünk tortát. Ne kérdezzétek, miért – mi magunk se tudjuk a választ! Pedig sosem pepecselősek, rendszerint 1 óra alatt megvannak. Igaz ez a mostani isteni finom nyers csokitortánkra is – a torta összeállítása 30 perc alatt megvan; bár be kell ismernünk, hogy a hűtési idő (4-5 óra) egy cseppet megnyújtja a folyamatot. De, ha délelőtt összerakjuk, ebéd után már élvezhetjük is ezt a csupa csokis ízt, a sós pekándió pikáns ízével.
18 cm-es formához
A torta aljához:
100 g darált mandula
80 g datolya
egy csipet só
A krémhez:
250 g kesudió
1 rúd vanília
100 g kókuszvirágcukor
50 g cukrozatlan kakaó
100 ml kókuszolaj
A díszítéshez:
45 g datolya
25 g pekándió
1 EK agavé
1/2 TK só
vegán csokoládé
friss bogyós gyümölcsök
A kesudiót egy teljes éjszakára – de min. 4 órára – beáztatom.
A torta alap elkészítéséhez a mandulalisztet és datolyát egy csipet sóval az aprítóban összedarálom. Kézzel a tortaforma aljára nyomkodom és amíg elkészítem a torta többi részét – a krémet és pekándiós öntetet – a hütőbe teszem.
A krémhez a kesudiót, a vanília kikapart belsejét, a kókuszvirágcukrot, kakaót és a kókuszolajat összedarálom – szintén az aprítóban. Annyi vízet adok hozzá, hogy egy szép sűrű, de homogén masszát kapjak. Ha kész, a krémet is a tortaformába szedem és kb. 3-4 órára a mélyhűtőbe tolom.
Amíg pihen a tortám, elkészítem a sós pekándiós öntetet. A pekándiót és datolyát kb. 1/2 TK sóval az aprítóban dobálom, vízzel higítom, hogy egy lazább krémet kapjak belőle. Ha kész, egy szűrő segítségével az öntetet egy kis tálba paszírozom.
Az idő leteltével diszítem a tortám: a sós pekándiós öntettel, reszelt vegán csokival és a friss bogyós gyümölcsökkel.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha szívesen kipróbálnál más vegán édességeket, kattints ide!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: