Fifty shades of green

Narancsos tempeh soba-tésztával

Az ázsiai konyha szerelmesei előszeretettel készítenek és fogyasztanak szejtánt, tempehet és tofut.

A tempeh eredetileg Indonéziából származik, egy hagyományos szója termék. Mint a tofu, a tempeh is szójababból készül,  nemes penésszel fermentálják, de magasabb a fehérje-, rost- és vitamin tartalma.  A fermentálás után természetes antibiotikumokat is tartalmaz, szóval a tévhitek ellenére szuper egészséges!

A soba tészta hajdinalisztből készül – tehát gluténmentes. Szintén nagyon egészséges, például megtalálható majdnem az összes fajta B-vitamin benne. Régebben gyógynövényként is használták a magas vérnyomás kezelésére, megelőzi a krónikus májbetegségeket, és a székrekedés kezelésére is jótékony hatással van.

Nem mondjuk, hogy egyszerű elkészíteni ezt az ételt, kell hozzá egy fél tucat serpenyő és kb. 1 óra az életünkből, de higyjétek, hogy a végeredmény – egy igazi ázsiai ízorgia – miatt megéri.

4 főre:

200 g tempeh (esetleg szejtán vagy tofu)

1-2 EK növényi olaj

250 g pak choi 

Az agavés-narancsos szószhoz

1 TK szezámolaj

1 darabka gyömbér (kb. 2 cm)

1 gerezd fokhagyma

1 chili

3 EK tamari

2 1/2 EK agavé

1/2 narancs leve és héja

1 EK rizsecet (vagy fehérborecet)

A miso léhez

135 g soba-tészta

1 EK tamari

3-4 EK barna miso-paszta

Ezenkívül

friss koriander 

2 szál újhagyma

A gyömbért és fokhagymát meghámozom és mindkettőt lereszelem. Egy serpenyőben felhevítem a szezámolajat, megpirítom a hagymát és gyömbért, majd hozzáadom az agavés-narancsos szósz többi hozzávalóját is. 5 perc alatt összeforralom, hozzáadom a tempeh-et és lefedem. Lehúzom a tűzről és kb. 30 percre félre teszem.

A tempehet lecsepegtetem, a marinád levét félre teszem. 1 EK olajat hevítek és a tempeh mindkét oldalát 2-3 perc alatt megsütöm. Időről-időre meglocsolom a marinád levével, és kb. 10 perc alatt szép “ragacsossá” válik a tempeh. Ha kész, lefedem a serpenyőt, félre teszem és melegen tartom.

A tésztához egy lábosban vizet forralok. A csomagoláson előírtak szerint kifőzöm a tésztát. Ha kész levét leöntöm, de kb. 500 ml főzővizet félre teszek. A tésztát a lábasban melegen tartom, de előtte még egy kevés olajat hozzákeverek, hogy ne ragadjon össze.

A félre tett tészta főzővizét összekeverem a tamarival. Kb. 1-2 EK miso-pasztát egy kis tálban kevés meleg vízzel kikeverem, majd a pasztát hozzáadom a tészta vízéhez. Ehhez hozzáadom a tésztát, lefedem és felforralom. 

Egy kevés olajat egy kis serpenyőben felhevítek és a pak choi félbe vágott levélkéit 2 perc alatt megfonnyasztom. 2 EK miso-pasztát hozzáadok, további 1 percig pirítom – ha szükséges adok hozzá egy kis vizet.

A tésztát tányérokba szedem, a pak choi levélkéket rápakolom és megöntözöm a tészta vízével. A tempehet rápakolom és megszórom a friss korianderrel és a karikákra vágott újhagymával.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!