Az ázsiai konyha szerelmesei előszeretettel készítenek és fogyasztanak szejtánt, tempehet és tofut.
A tempeh eredetileg Indonéziából származik, egy hagyományos szója termék. Mint a tofu, a tempeh is szójababból készül, nemes penésszel fermentálják, de magasabb a fehérje-, rost- és vitamin tartalma. A fermentálás után természetes antibiotikumokat is tartalmaz, szóval a tévhitek ellenére szuper egészséges!
A soba tészta hajdinalisztből készül – tehát gluténmentes. Szintén nagyon egészséges, például megtalálható majdnem az összes fajta B-vitamin benne. Régebben gyógynövényként is használták a magas vérnyomás kezelésére, megelőzi a krónikus májbetegségeket, és a székrekedés kezelésére is jótékony hatással van.
Nem mondjuk, hogy egyszerű elkészíteni ezt az ételt, kell hozzá egy fél tucat serpenyő és kb. 1 óra az életünkből, de higyjétek, hogy a végeredmény – egy igazi ázsiai ízorgia – miatt megéri.
4 főre:
200 g tempeh (esetleg szejtán vagy tofu)
1-2 EK növényi olaj
250 g pak choi
Az agavés-narancsos szószhoz
1 TK szezámolaj
1 darabka gyömbér (kb. 2 cm)
1 gerezd fokhagyma
1 chili
3 EK tamari
2 1/2 EK agavé
1/2 narancs leve és héja
1 EK rizsecet (vagy fehérborecet)
A miso léhez
135 g soba-tészta
1 EK tamari
3-4 EK barna miso-paszta
Ezenkívül
friss koriander
2 szál újhagyma
A gyömbért és fokhagymát meghámozom és mindkettőt lereszelem. Egy serpenyőben felhevítem a szezámolajat, megpirítom a hagymát és gyömbért, majd hozzáadom az agavés-narancsos szósz többi hozzávalóját is. 5 perc alatt összeforralom, hozzáadom a tempeh-et és lefedem. Lehúzom a tűzről és kb. 30 percre félre teszem.
A tempehet lecsepegtetem, a marinád levét félre teszem. 1 EK olajat hevítek és a tempeh mindkét oldalát 2-3 perc alatt megsütöm. Időről-időre meglocsolom a marinád levével, és kb. 10 perc alatt szép “ragacsossá” válik a tempeh. Ha kész, lefedem a serpenyőt, félre teszem és melegen tartom.
A tésztához egy lábosban vizet forralok. A csomagoláson előírtak szerint kifőzöm a tésztát. Ha kész levét leöntöm, de kb. 500 ml főzővizet félre teszek. A tésztát a lábasban melegen tartom, de előtte még egy kevés olajat hozzákeverek, hogy ne ragadjon össze.
A félre tett tészta főzővizét összekeverem a tamarival. Kb. 1-2 EK miso-pasztát egy kis tálban kevés meleg vízzel kikeverem, majd a pasztát hozzáadom a tészta vízéhez. Ehhez hozzáadom a tésztát, lefedem és felforralom.
Egy kevés olajat egy kis serpenyőben felhevítek és a pak choi félbe vágott levélkéit 2 perc alatt megfonnyasztom. 2 EK miso-pasztát hozzáadok, további 1 percig pirítom – ha szükséges adok hozzá egy kis vizet.
A tésztát tányérokba szedem, a pak choi levélkéket rápakolom és megöntözöm a tészta vízével. A tempehet rápakolom és megszórom a friss korianderrel és a karikákra vágott újhagymával.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: