Igen! Az örök kérdés, mikor kiderül, hogy vegánok vagyunk – és előtte felsoroltuk mit nem eszünk: és akkor mit esztek egyáltalán?! Erre jön a válasz, hogy mindent – csak másképp készítjük el!
Most mutatunk nektek egy remek szejtán receptet, amiből szuper gyros hús készíthető – ízében és állagában is egy az egyben olyan, mint az igazi!
1/2 kg-hoz:
250 g szejtán fix
2 EK keményítő
3 EK sörélesztőpehely
2 EK ecet
3 EK szójaszósz
2 EK sűrített paradicsom
400 ml víz
1 TK őrölt kömény
1/2 TK füstölt paprika
1/2 TK kakukkfű
1/4 TK őrölt chili
1 TK bors
2 TK só
Mintha csak muffint sütnék: a száraz és a nedves hozzávalókat két külön tálkába összekeverem. Majd a nedveseket a szárazokhoz öntöm és kézzel 3-5 perc alatt addig gyúrom, míg egy sima tésztát kapok. Ha kész, fogom a tésztát és felezem.
Fogom a tészta egyik felét, és kb. 1 cm vastag, hosszúra kinyújtom, majd félbehajtom. Ezt az egész “procedúrát” még 2-3x elvégzem, így lesz szuper “gyros hús” állaga a szejtánnak. Majd az egészet kb. 15 cm hosszú rúddá formázom, majd egész szorosan folpackba csomagolom – mint egy szaloncukrot -, és két végét “lezárom”. (Ugyanezt megismétlem a tészta másik felével is.)
Fogok egy pároló edényt és vízgőz felett, lefedve 45 percig párolom. Ha letelt az idő, kicsomagolom a szejtánt és megvárom míg kihül. Ha kihűlt, zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle, amit kevés kókuszzsíron megpirítok.
A gyros “húst” tölthetem pitába, wrapba, de készíthetek belőle egyszerűen csak gyros tálat is.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha szívesen kipróbálnál további szejtánnal készült recepteket, katt ide!
Ha pedig további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek