Fifty shades of green

Gyros hús – hús nélkül?!

Igen! Az örök kérdés, mikor kiderül, hogy vegánok vagyunk – és előtte felsoroltuk mit nem eszünk: és akkor mit esztek egyáltalán?! Erre jön a válasz, hogy mindent – csak másképp készítjük el! 

Most mutatunk nektek egy remek szejtán receptet, amiből szuper gyros hús készíthető – ízében és állagában is egy az egyben olyan, mint az igazi!

1/2 kg-hoz:

250 g szejtán fix

2 EK keményítő

3 EK sörélesztőpehely

2 EK ecet

3 EK szójaszósz

2 EK sűrített paradicsom

400 ml víz

1 TK őrölt kömény

1/2 TK füstölt paprika

1/2 TK kakukkfű

1/4 TK őrölt chili

1 TK bors

2 TK só

Mintha csak muffint sütnék: a száraz és a nedves hozzávalókat két külön tálkába összekeverem. Majd a nedveseket a szárazokhoz öntöm és kézzel 3-5 perc alatt addig gyúrom, míg egy sima tésztát kapok. Ha kész, fogom a tésztát és felezem.

Fogom a tészta egyik felét, és kb. 1 cm vastag, hosszúra kinyújtom, majd félbehajtom. Ezt az egész “procedúrát” még 2-3x elvégzem, így lesz szuper “gyros hús” állaga a szejtánnak. Majd az egészet kb. 15 cm hosszú rúddá formázom, majd egész szorosan folpackba csomagolom – mint egy szaloncukrot -, és két végét “lezárom”. (Ugyanezt megismétlem a tészta másik felével is.) 

Fogok egy pároló edényt és vízgőz felett, lefedve 45 percig párolom. Ha letelt az idő, kicsomagolom a szejtánt és megvárom míg kihül. Ha kihűlt, zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle, amit kevés kókuszzsíron megpirítok. 

A gyros “húst” tölthetem pitába, wrapba, de készíthetek belőle egyszerűen csak gyros tálat is.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel. 

Ha szívesen kipróbálnál további szejtánnal készült recepteket, katt ide!

Ha pedig további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!