Eleinte kiskoromban húgommal együtt nem lelkesültünk érte, mikor hétvégente szüleink kitalálták, hogy kirándulni és gombát szedni megyünk. A világ egyik legunalmasabb dolgának tartottuk, főleg, hogy eleinte még a gombákat sem ismertük és azt se tudtuk, merre induljunk. Persze ez édesapám lelkesedése miatt rövid idő alatt változott, célirányosan indultunk el, tudtuk hogy melyik gombára, hol lelünk rá – az erdőben vagy a réten, és mikor kell útnak indulnunk. Így mi is megismerkedtünk az erdei gombákkal.
G. pár éve indult el először gombát szedni, egy tapasztalt osztrák barátjával. Klaus megmutatta neki, hogy merre talál rókagombát ill. vargányát. Így, ha az időt is figyeli, tudja elinduljon-e keresni és ha igen merre. Így egy órás kutyaséta alatt össze lehet szedni egy szép nagy adag friss gombát.
2 főre:
A zsemlegombóchoz
300 g zsemlekocka
1 zöldségleveskocka
250 ml növényi tej (pl. zab)
1 EK friss aprított petrezselyem
3 EK szójaliszt (vagy burgonyakeményítő)
1 kisebb vöröshagyma, felaprítva
olívaolaj
reszelt szerecsendió
só
A tejszínes rókagombához
200 g friss rókagomba
1 vöröshagyma, felaprítva
kókuszolaj
100 ml zöldség alaplé
200 ml zabtejszín
1/2 csokor friss petrezselyem
kakukkfű
só, bors
A vöröshagymát meghámozom, felkockázom és kevés kókuszolajon megdinsztelem.
A zsemlekockát egy nagy keverőtálban kimérem. A leveskockát a langyos növényi tejben feloldom, belekeverem a petrezselymet és ízlés szerint belereszelem a szerecsendiót. Az egészet a zsemlekockához öntöm és elkeverem. Hozzáöntök kb. 1-2 evőkanálnyi olívaolajat, hozzáadom a szójalisztet és a vöröshagymát, összekeverem és min. 5 percre félre teszem.
Közben nekilátok a tejszínes gombaszósznak: a gombákat szépen megmosom és megtisztítom. A vöröshagymát meghámozom, felkockázom és egy serpenyőben kevés kókuszzsíron megpirítom. Hozzáadom a gombát és felöntöm a zöldséglével. Sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezem és 5 percig főzöm. Majd hozzákeverem a tejszínt és közepes lángon tovább főzöm.
Egy nagy lábosban sós vízet forralok. Nedves kézzel gombócokat formálok a masszából és a forrásba lévő vízbe dobom őket. Kb. 10 percig főzöm a gombócokat.
Ha kész kiszedem őket, lecsepegtetem és a tejszínes gombával, friss petrezselyemmel megszórva tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha további ételeket kóstolnál meg az osztrák gasztronómiából, próbáld ki a vegán “húsos” gombócot káposztával.
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: