A legtöbb húsevő, vagy vegetáriánus azt mondja, nem tudnának sajt nélkül élni. Vagy mikor beszélgetés közben kiderül, vegánok vagyunk és megkérdezik “Sajtot sem esztek?” Eláruljuk a nagy titkot, de eszünk. Úgyanis hál isten a gasztronomiának, a kísérletező lelkű embereknek és a Földanyának, hogy magokat és szóját is teremtett erre a világra; így mi vegánok is eszünk sajtot. Ezt a krémsajtot most kesudióból és szárított áfonyából készítettük. Mennyei kenyérre kenhető, könnyű krémsajt.
Kb. 450 g-hoz:
100 g kesudió (pár órára beáztatva)
150 ml víz
3 EK sörélesztőpehely
2 EK citromlé
1,5 EK olívaolaj
3/4 TK só
1/2 TK foghagymagranulátum
5 g agar-agar
Ezenkívül
egy marék szárított áfonya
Az összes hozzávalót – kivéve az áfonyát – egy nagy teljesítményű turmixgépbe dobálok és homogén állagúra turmixolom.
Ha kész a masszát átöntöm egy kisebb lábasba, amit szép lassan közepes hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett felmelegítek. Hozzáadom a marék áfonyát és egy fakanállal szépen elkeverem benne. Egy pár perc alatt az agar-agar elkezd dolgozni és szépen besűríti a krémünket.
A lábost lehúzom a tűzről, és a krémet átöntöm egy kisebb tálba. Minimum egy órára a hűtőbe tolom, hogy szépen összeálljon a sajtom.
Az idő letelte után, nem marad más, mint a krémsajtot egy kenyérre, vagy krékerre kenni és élvezni az ízeket.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha meghoztuk a kedvedet a vegán sajt készítéshez, próbáld ki a sajtmentes sajtszósz receptünket!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: