A spárga szezon relatív rövid: áprilistól maximum június közepéig tart. A fehér spárga roppanós, enyhén kesernyés, aromás; amelyhez remekül passzol a pikáns petrezselymes vinaigrette öntet. Ezt a tradícionális frank, osztrák, német ételt általában főtt új burgonyával tálalják, amihez általában az öntethez használt fűszereket szokták variálni; van, hogy a petrezselyem helyett bazsalikomot használnak, vagy az ecetet variálják (tárkony, bodza vagy málna).
2 főre:
6-8 kisebb újburgonya
1 kg fehér spárga
só
A vinaigrette-hez
1 csokor petrezselyem
1 EK tárkony ecet
friss citrom facsar leve
1 TK dijoni mustár
4-5 EK olívaolaj
1-2 TK dióolaj
bors, só
Az újburgonyákat héjában sós vízben puhára főzöm. Ha kész, meghámozom.
A spárgát zöldséghámozóval meghámozom, a fás végét levágom.
A vinaigrette-hez a petrezselymet felaprítom. Az ecetet, citromlevet, mustárt, sót és borst elkeverem, hozzáadom a petrezselymet, majd az olajakat is.
Egy lábosban kb. 1 l sós vízet forralok és a spárgákat kb. 4-5 perc alatt megfőzöm. Majd konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetem.
A vinaigrette-hez hozzáadok kb. 1-2 EK főző levet, ha szükséges agavésziruppal édesítem. A spárgákat kb. 5 percre a vinaigrette öntetben marinálom.
Jöhet a tálalás. A spárgákat és az újburgonyát tányérra szedem és meglocsolom a maradék öntettel.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha további receptekre vágysz a tradicionális osztrák konyhából, kattints az osztrák konyha címkére a címkefelhőben!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: