Igazi tavaszi tésztaétel, sok zöldséggel, mennyei ízekkel! Az articsókából remek, krémes püré készíthető és egy különleges ízt ad az ételnek. A friss articsókát még mi sem tudtuk kipróbálni, általában articsóka szíveket veszünk, amelyek kis üvegekben találhatók meg a szupermarketek polcain. A kelkáposztát mi magyarok általában csak a főzelékhez vagy rakott kelhez használjuk, most kipróbálhatjuk tésztához is. Ha a spárga szezonnak vége, ősszel vagy télen kipróbálhatjuk a receptet más gyökérzöldséggel is (pl. feketgyökérrel), ami egy karakteresebb, kissé kesernyésebb ízt ad majd az ételnek.
4 főre:
2 TK kókuszzsír
500 g fehér spárga
75 ml fehérbor
500 g pappardelle
400 g kelkáposzta, feldarabolva
só és bors
Az articsókás-mandulás szószhoz
5 EK olívaolaj
1 maréknyi héj nélküli mandula
2 gerezd fokhagyma
4 nagy levél kelkáposzta
390 g articsóka
1/2 citrom leve
A tálaláshoz
1 maroknyi pirított és apróra vágott mandula
1 nagy marok friss apróra vágott petrezselyem
A szószhoz egy serpenyőben egy EK olajat hevítek, egy percig pirítom rajta a mandulát, majd hozzáadom a fokhagymát és további két percig pirítom. Mehet bele a darabokra tépkedett kelkáposzta, fedő alatt pár percig párolom – ha szükséges egy kis vizet adok hozzá -; majd lehúzom a tűzhelyről. Ha kihűlt, az articsókával, citromlével és kb. 3-4 EK olajjal együtt a mixerben krémesre turmixolom. (Ha túl sűrű lenne, szükség szerint vízzel higítom.)
Egy nagy serpenyőben 2 EK kókuszzsírt hevítek és a spárgát 6-8 perc alatt aranybarnára pirítom. Meglocsolom a fehérborral; ha a bor elpárolgott, sózom, borsozom, lefedem és állni hagyom.
Egy nagy lábosban vizet forralok a tésztának és kb. 8 perc alatt al dente-re főzöm. A kelkáposztát kb. a főzési idő felénél a tésztához adom. Ha megfőtt, a tésztát leszűröm és összekeverem az articsókás-mandulás szósszal.
A tésztát tányérra halmozom, a spárgát rászedem, megszórom a pirított mandulával és a friss petrezselyemmel.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha más spárgás ételt is kipróbálnál, remek vacsora ötlet ez a gyorsan elkészíthető spárgával töltött palacsinta.
Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: