Fifty shades of green

Sült zöldségek fűszeres, tejszínes paradicsomszószban purival

Arról már írtam, hogy mennyire szeretjük az indai konyhát. Ha a miérteket kéne megfogalmazni, azt is pofon egyszerűen megtudnánk. Fűszeres. Nagyon fűszeres. Mennyei illatok és ízkavalkád. Télen felmelegítenek, nyáron hűtenek. És egyszerűen imádjuk azokat az illatokat, amely főzés közben az egész lakást eltelítik.

Persze különleges fűszerek kellenek hozzá, de a nagyobb szupermarketekben, vagy belvárosi keleti boltokban könnyen és olcsón hozzájuk lehet jutni.

4 főre:

3 EK olaj

1 KK feketemustármag

2 KK őrölt koriánder

1/2 KK édeskömény

3 db száraz apró chili

1/2 KK aszafoetida

3 cm friss gyömbér

3/4 KK kurkuma

2 cm hosszú egész fahéj

1 KK lepkeszegmag

2 doboz egész paradicsom

1 cukkini

1 padlizsán

60 dkg burgonya

1 karfiol

1 kaliforniai paprika

6-8 dkg natúr kesudió

3 dl tejszín

friss koriander vagy petrezselyem

Az olajat felmelegítem, beleszórom a fekete mustármagot és addig pirítom míg ki nem pattognak. Majd jöhet mellé a római kömény; akkor jó, mikor elkezdem érezni az illatát. Az apró, száraz chilit belemorzsolom, hozzáreszelem a friss gyömbért, hozzáadom a fahéjat, a porfűszereket: az aszafoetidát és kurkumát. Kb. fél percig pirítom folyamatos kevergetés mellett.

Gyorsan botmixerrel vagy a konyhai robotgépbel összeturmixolom a paradicsomokat. Hozzáöntöm a fűszerekhez, hozzáadom a kockára vágott cukkinit. Ha felforrt, lejebb tekerem a tűzhelyet és kis lángon főzöm tovább.

Közben olajban egymás után kisütöm a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott padlizsánt, paprikát és burgonyát. A kesudiót egy külön serpenyőben olaj nélkül megpirítom.

A paradicsomszósz akkor készült el, ha teljesen besűrűsödik (ez kb. 30-40 perc). Ekkor ha kell cukrozom és felönöm a tejszínnel. Összeforralom, beledobom a sült zöldségeket, a szárazon megpirított lepkeszegmagot, az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet és sót. Megint felforralom és 1-2 percig összefőzöm, óvatosan kavargatva, hogy ne törjem szét a zöldségeket.

Forró basmati rízzsel és purival (recept itt) tálalom.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha kedved kaptál további indiai étekre, próbáld ki a rajmát. Ha újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!