Nagyon régen sütöttünk már házilag tortát – legutóbb nyáron még ezt a citromos pitét. Úgyhogy itt volt az ideje, hogy ismét tortázzunk. Persze csak valami egyszerűt és finomat. Nagyon édesre nem vágytunk, így inkább valami bogyós kellett és így szuper választás volt az áfonya. Kicsit fanyar a citromtól és áfonyától, úgyanakkor “szaftos” és krémes a tésztához kevert áfonyától, és omlós a mandulaliszttől.
18 cm-es formához:
3 EK chia mag
1 citrom
200 g mélyhűtőtt áfonya
50 g liszt
350 g mandulaliszt
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag étkezési szódabikarbóna
60 g kókuszzsír
60 ml olívaolaj
100 g agavé
vegán margarin (a tortaforma kikenéséhez)
csipet só
A díszítéshez:
porcukor
50 g áfonya
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A chia magot kb. 6 EK vízzel jól elkeverem, állni hagyom, amíg egy puddingszerű állagot elér.
A citromot megmosom, héját lereszelem, a levét kifacsarom. Az áfonyát folyóvíz alatt leöblítem, lecsepegtetem.
A lisztet, mandulalisztet, sütőport, szódabikarbónát egy csipet sóval egy nagy tálban összekeverem.
A kókuszolajat, az olívaolajjal, és agavéval egy kis lábosban felmelegítem. Hozzáadom a citrom reszelt héját és a levét, majd az egészet a szárazanyaghoz öntöm. Hozzáadom a chia magot és az áfonyát is, és az egészet jó alaposan összekeverem.
Egy tortaformát kivajazok, kilisztezek, beleöntöm a tésztát és kb. 35 perc alatt készre sütöm. Ha kész, hagyom kihülni.
Porcukorral és áfonyával díszítem.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha kipróbálnál hasonló vegán tortát, süsd meg kedvencünket a francia csokitortát!
Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek