Olykor-olykor tudatosan rákapunk az osztrák konyhára. Szeretem, általában egyszerű ételek, ugyanakkor finomak, na és persze az osztrákokra jellemzően low-budge-ből is elkészíthető. Garasosabb népet kevesebbet láttam, – de ez egy másik történet. Van egy finom hússal töltött gombócuk, amit csak egy kis fűszeres káposztaágyon tálalnak. Nagyon egyszerű dolgunk volt, igazából csak a darált húst kellett helyettesítenünk – ezúttal nem szójagranulátumot használtunk, mint ezeknél a mexikói tacoknál; hanem füstölt tofut. Zsemlegombócot pedig már készítettünk korábban is finom lencsefőzelékkel.
2 főre:
A gombóchoz
1/2 kg burgonya
50 g búzadara
50 g burgonyakeményítő
só
A “húsos” töltelékhez
1/2 vöröshagyma
1 TK barna cukor
kókuszzsír
200 g füstölt tofu
2 EK petrezselyem
só, bors
A káposztához
1/2 vöröshagyma
1 EK barna cukor
napraforgóolaj
250 g reszelt káposzta
60 ml alaplé
só, bors
snidling
A burgonyát héjában megfőzőm, meghámozom és krumplinyomóval összetöröm. A búzadarával, keményítővel és sóval összekeverve tésztát gyúrok belőle. Pihentetem.
A hagymát apróra vágom és egy serpenyőben kb. 1 EK kókuszzsíron a barnacukorral együtt karamelizálom. A tofut kinyomkodom, és apróra szétmorzsolva a hagymához adom. Sózom, borsozom és hagyom kihűlni.
A gombóc tésztájából egy szép hosszú hengert formálok és kb. 8 egyforma részre osztom. Ezeket szépen kilapítom és mindegyikre 1 púpozott EK tofu “húst” pakolok; majd mindegyikből gombócot formálok. 15-20 perc alatt sós vízben kifőzöm a gombócokat.
A hagymát felaprítom és ismét a cukorral és napraforgóolajjal karamelizálom. A káposztát hozzáadom és együtt pirítom, amíg a káposzta leve is elpárolog. Felöntöm az alapléval. Sózom, borssal fűszerezem és fedő alatt tovább párolom.
A káposztát tányérra szedem, a gombócot rápakolom és friss snidlinggel tálalom.
Ha kipróbálnál hasonló ételeket az osztrák gasztronómiából, elkészítheted ezt a sajtos nokedlit vagy a kedvencünket: a villámgyors frittata levest.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: