Fifty shades of green

Vegán “húsos” gombóc káposztával

Olykor-olykor tudatosan rákapunk az osztrák konyhára. Szeretem, általában egyszerű ételek, ugyanakkor finomak, na és persze az osztrákokra jellemzően low-budge-ből is elkészíthető. Garasosabb népet kevesebbet láttam, – de ez egy másik történet. Van egy finom hússal töltött gombócuk, amit csak egy kis fűszeres káposztaágyon tálalnak. Nagyon egyszerű dolgunk volt, igazából csak a darált húst kellett helyettesítenünk – ezúttal nem szójagranulátumot használtunk, mint ezeknél a mexikói tacoknál; hanem füstölt tofut. Zsemlegombócot pedig már készítettünk korábban is finom lencsefőzelékkel.

 

2 főre:

A gombóchoz

1/2 kg burgonya

50 g búzadara

50 g burgonyakeményítő

A “húsos” töltelékhez

1/2 vöröshagyma

1 TK barna cukor

kókuszzsír

200 g füstölt tofu

2 EK petrezselyem

só, bors

A káposztához

1/2 vöröshagyma

1 EK barna cukor

napraforgóolaj

250 g reszelt káposzta

60 ml alaplé

só, bors

snidling

A burgonyát héjában megfőzőm, meghámozom és krumplinyomóval összetöröm. A búzadarával, keményítővel és sóval összekeverve tésztát gyúrok belőle. Pihentetem.

A hagymát apróra vágom és egy serpenyőben kb. 1 EK kókuszzsíron a barnacukorral együtt karamelizálom. A tofut kinyomkodom, és apróra szétmorzsolva a hagymához adom. Sózom, borsozom és hagyom kihűlni. 

A gombóc tésztájából egy szép hosszú hengert formálok és kb. 8 egyforma részre osztom. Ezeket szépen kilapítom és mindegyikre 1 púpozott EK tofu “húst” pakolok; majd mindegyikből gombócot formálok. 15-20 perc alatt sós vízben kifőzöm a gombócokat.

A hagymát felaprítom és ismét a cukorral és napraforgóolajjal karamelizálom. A káposztát hozzáadom és együtt pirítom, amíg a káposzta leve is elpárolog. Felöntöm az alapléval. Sózom, borssal fűszerezem és fedő alatt tovább párolom.

A káposztát tányérra szedem, a gombócot rápakolom és friss snidlinggel tálalom.

Ha kipróbálnál hasonló ételeket az osztrák gasztronómiából, elkészítheted ezt a sajtos nokedlit vagy a kedvencünket: a villámgyors frittata levest

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel. 

Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!