A gyros “húst” G. szereti házi szejtánból készíteni (recept itt). Persze, ha se kedvünk, se időnk nincs ezzel pepecselni, a szupermarketekben már kapható vegán gyros “húsi”. Lazán helyettesíthetjük ezzel is!
4 db-hoz:
125 g sütőtök
2 gerezd fokhagyma
125 g finom zabpehely
1/2 őrölt piros paprika
100 ml alaplé
szójajoghurt
1/2 citrom leve
1 lilahagyma
4 EK kókuszolaj
4 burger zsömle
65 g gyros “hús”
4 EK ajvár
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tököt megmosom, gyorsan meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. 1 gerezd zúzott fokhagymával, a zabpehellyel, piros paprikával, sóval és borssal egy nagy tálban összekeverem. Hozzáöntök annyi alaplevet, hogy egy jól formálható masszát kapjak belőle. Vizes (vagy olajos) kézzel 4 egyforma nagyságú golyót formázok belőle, majd szépen kilapítom őket burger pogácsának. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket és kb. 35 perc alatt készre sütöm – de félidőnél megfordítom őket.
Amíg a tökpogácsáink sülnek, a joghurtot simára keverem, hozzányomok 1 gerezd fokhagymát, sóval és a citrom levével ízesítem.
A lilahagymát felkarikázom és kevés kókuszzsíron megfuttatom. Kiveszem a serpenyőből és a maradék olajon a gyros “húst” is megpirítom.
A zsömléket félbe vágom, picit megpirítom őket; az alját megkenem a joghurttal, jöhet rá egy tökpogácsa, a gyros “hús”, pár karika lilahagyma. A tetejét megkenem ajvárral és… élvezhetjük is!
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: