Sokan keresnek meg candida-tanácsadással, -étrenddel kapcsolatosan; huzamosabb ideje szedik az orvos által felírt gyógyszereket, tartanak egy bizonyos étrendet, azonban állapotuk egyáltalán nem javult, sőt (!) sok esetben rosszabbodott is! Véleményem szerint a candida kezelésében hatékonyabb egy átfogó megközelítés, mint a gomba gyógyszeres kezelése. Gyógyszerekkel – mint pl. a Nystatin, a Nizoral vagy a Diflucan – ritkán lehet jelentős mértékű, tartós hatást elérni, mivel ezek egyáltalán nem hatnak a candida szaporodását elősegítő tényezőkre!
Elsőkörben mindig, amit komplexen vizsgálni szoktam, a “betegek” étrendi szokása. Ezt sosem egyedül teszem, hanem a pácienssel együtt és mikor szembesítem vele, hogy közel sem tett meg mindent egészsége érdekében (sokszor önhibáján kívül) a döbbenet óriási. A probléma nem tudják mi honnan jött, hogyan készült és hogyan kerül a tányérunkra. Persze ezek orvosolhatók és rengeteg egészséges alternatíva létezik, ami beépíthető a candida diétába is – gond nélkül.
Fontos, hogy a “not to do” címszó alatt felsorolt élelmiszereket teljes mértékben kizárjuk életünkből és kivételeket se tegyünk, amíg candidaban szenvedünk. A “to do” címszó alatt felsorolt élelmiszerek korlátozás nélkül, nyugodt szívvel fogyaszthatóak. A “fitoterápia” alatt pedig olyan teákat soroltam fel Nektek, amelyeket kúraszerűen fogyaszthattok a javulás érdekében.
Étrendi előírások
1. NOT TO DO
Az első teendő a gomba “kiéheztetése”, ami annak “kedvenc táplálékaitól”, a plusz cukortól, finomított szénhidrátoktól, alkoholtól és nagy mennyiségű természetes cukrot tartalmazó ételektől (tej, gyümölcslé, súlyosabb esetben bizonyos gyümölcsök) való tartózkodást jelenti.
CUKOR: a candida fő tápanyagforrása. Általánosan elfogadott, hogy a cukorbevitel visszaszorítása elengedhetetlenül szükséges a candida kezelésében. A finomított cukrok teljes elhagyása és a nagy mennyiségben fogyasztott méz és a gyümölcslétől való tartózkodás legtöbbször eredményes.
TEJ ÉS TERJTERMÉKEK: számtalan tény indokolja a tejbevitel elhagyását, pl.
– a tej magas laktóztartalma elősegíti a candida elszaporodását,
– a tej az egyik leggyakoribb élelmiszerallergén,
– a tej tartalmazhat antibiotikumokat, ami tovább károsíthatja a bélflórát és elősegíti a candida elszaporodását.
PENÉSZ- ÉS ÉLESZTŐTARTALMÚ ÉTELEK: általában javasolt, hogy candida esetén az ezeket tartalmazó ételektől tartózkodni kell; ideértve az alkoholt, sajtokat, szárított gyümölcsöket, az élesztővel kelesztett kenyeret, a sörélesztőt és a közönséges ecettel készült savanyúságokat.
ÁLLATI FEHÉRJÉK: a tojás és vörös húsok jellegüknél fogva elősegítik az élesztőgombák növekedését, ezért nem ajánlottak. A hüvelyesek és a gabonafélék elegendő fehérjét tartalmaznak, így az állati fehérjék nyugodt szívvel elhagyhatóak.
(forrás: dialdish.com)
2. TO DO
- A fokhagyma, B-vitamin és friss zöldségek egyszerre segítik az immunrendszer megerősödését, illetve gombaölő szerként is működnek.
- A zöld növények bővelkednek a tisztító hatású klorofilban, amely megállítja a baktériumok, a gombák és más mikroorganizmusok terjedését és jótékonyan befolyásolják a hasznos bélflóra fejlődését. A petrezselyem, a kel, a mángold, a vízitorma, a római saláta, a káposzta, az árpa- és búzafű tekintélyes mértékű klorofilt tartalmaznak.
- A hajdina, quinoa, rozs, zab, köles, az amaránt és árpa fogyasztása javasolt, a fehér rizs és tészta(félék) helyett. Több olyan táplálékot kell rendszeresen fogyasztani, amelyek méregtelenítik a szervezetet; ilyen pl. az uborka, a citrom és a kapor (amely egyébként a női bajok legtöbbjére is ajánlott).
- A candia-étrendben – a tévhittel ellentétben – bizonyos gyümölcsök is nyugodt szívvel fogyaszthatóak. Ilyenek pl. minden bogyós gyümölcs, a gránátalma, a citrusfélék és a savanyúbb almafélék.
- Az alga és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztását melegen ajánlom, mivel ez “betelepíti” az emésztőtraktusba a jótékony Acidophilus kulturát.
- Természetesen kelesztett, teljes kiörlésű, kovászos kenyér fogyasztása megengedett.
- A lenmag és napi 1 kanál finomítattlan, hidegen sajtolt lenmagolaj fogyasztása ajánlott.
(forrás: Pinterest)
3. FITOTERÁPIA
- Gyömbéres kaportea: 15 g kaprot és 10 g gyömbért fél liter vízben 20 percen át főzünk teának. Még melegen, cukor nélkül fogyasztandó.
- Lapacho tea fogyasztása 3 hétig.
(forrás: Pinterest)
Ha úgy gondolod, itt az idő és változtatni szeretnél, keress bizalommal személyre szabott vegán étrend elkészítésében vagy akár hosszabb távú női online-coacholással kapcsolatosan.
♥ Viki
Kommentek