Vannak helyzetek, mikor mi sem tudunk meleget ebédelni. G. ha délutáni vagy esti műszakban dolgozik, már nem tud melegíteni. Nálam kedv függő: van, hogy egyszerűen nem kívánom az előző napi ételt. Vagy egyszerűen annyira jót főztünk (vagy keveset), hogy nem marad másnap elvitelre. Vagy mikor utazunk. Ami gyakran előfordul. Ingázunk osztrák várások között, vagy épp Ausztria-Németország, Ausztria-Magyarország között. Mikor, hogy. Ilyenkor jönnek jól a szendvicsek. Szeretjük őket, mert itt is szabadra engedhetjük a fantáziánkat, rengeteg ízvilág létezik, a magyarostól kezdve, az olaszosig, a közel-keletiig, az amerikaiig. De most úgy gondoltuk legyen ázsiai ízvilág, de még inkább vietnámi! Csak pár, a vietnámi ízvilágra jellemző fűszerre és ecetekre, olajokra van szükségünk és már kalandozhatunk – ha csak gondolatban – is Vietnámban!
2 db-hoz:
A marinált zöldségekhez
1 répa
1 marék mungó bab csíra
1 EK nádcukor
1/2 TK só
35 ml rizsecet
A teriyaki tofuhoz
200 g natúr tofu
1 darabka (kb. 1,5 cm) friss gyömbér
2-3 EK szójaszósz
2-3 EK agavészirup
1-2 TK rizsecet
1 TK szezámolaj
2 TK szezámmag
Ezenkívül
2 kisebb baguette
2-3 EK BBQ majonéz
pár salátalevél
A zöldségekhez a répát meghámozom és gyufaszál vékonyságúra szeletelem. Egy tálban a csírával együtt a nádcukorral és sóval 2-3 perc alatt jó alaposan összekeverem. Majd egy szűrőbe öntöm és folyó víz alatt leöblítem. A rizsecetet és kb. 40 ml vizet összekeverek egy tálba, beleöntöm a leöblített csírát és répát és kb. fél órára a hűtőbe teszem.
A gyömbért lereszelem és a szójaszósszal, agavéval, rizsecettel, szezámolajjal és 5 EK vízzel együtt egy serpenyőben felforralom. A tofut kb. 1 cm vastagságúra felszeletelem és a teriyaki szószban megpárolom.
Közben a szezámmagot és a félbevágott baguettet külön-külön egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom.
A baguettekbe pakolom a saláta leveleket, jöhet rá a tofu, 1-2 kanál BBQ majonéz, a marinált zöldségek; megszórom szezámmaggal és alufóliába csomagolva már vihetem is magammal.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
♥ Viki & Gábor
Kommentek