Őszintén szólva annyira nem rajongtam a töltött paprikáért, de ez… Tudom, már egyszer készítettünk sült paprikát gombával és quinoával töltve (amit itt is visszakereshettek), és arról is áradoztam. 🙂 De ez, még azt is übereli! Legalábbis szerintem. Bár azt hiszem, G. szerint is… És ami vitte a pálmát, a sáfrányos öntet volt. Nem hiába a világ legdrágább fűszeréről beszélünk (azt mondják, ára az aranyéval vetekszik), mivel a virág bibéjének gyűjtése hosszadalmas és fáradságos munka és termesztése sem egyszerű. Természetesen az egészségünkre is pozitív hatással van: hatásos lehet az infarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga pedig csökkenti a koleszterinszintet.
2 főre:
5 EK olíva olaj
4 db kaliforniai paprika
kb. 1/2 kg Hokkaido tök
1 vösörhagyma
1 MK kurkuma
200 g lencse (konzerves)
100 g kesúvaj
sáfrány
1/2 citrom héja
1 EK friss citromlé
só, bors
A sütőt előmelegítem 250 fokra. A paprikákat megmosom. A tököt meghámozom, kimagozom (bár őszintén én a Hokkaido tököt nem hámozom minden esetben meg); és ujjnyi vékony szeletekre vágom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem a tököt és a paprikákat. Kb. 1 EK olíva olajat egy csipet sóval elkeverek és a tököket ecsettel megolajozom. Kb. 20 perc alatt megsütöm őket a sütőben.
Amíg sülnek, egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, a finomra aprított vöröshagymát rádobom, megszórom a kurkumával és megdinsztelem. Majd rádobom a lecsepegtetett lencsét és pár perc alatt felmelegítem. Sózom és borsózom. Végezetül a kockára vágott, sült tököt is hozzákeverem.
A paprikák tetejét egy éles késsel levágom, kimagozom és fejjel lefelé állítom őket egy konyhai papírtörlőn, hogy ne legyen “leveses”. Majd egy kanállal a tökös-lencsés tölteléket belekanalazom.
A sáfrányos öntethez a kesúvajat kb. 100 ml vízzel elkeverve egy lábosban felmelegítem. Hozzáadom a sáfrányt, a citrom héját és levét, sózom. Kézi habverővel szép simára keverem.
A töltött paprikákat a sáfrányos öntettel tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTED?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
♥ Viki & Gábor
De nem is fogok ilyet enni. Azért nem járom be a várost, hogy kesuvajat találjak valahol, de a tök sem tartozika kedvenceim közé.