Fifty shades of green

Lencsével és tökkel töltött sült paprika sáfrányos öntettel

Őszintén szólva annyira nem rajongtam a töltött paprikáért, de ez… Tudom, már egyszer készítettünk sült paprikát gombával és quinoával töltve (amit itt is visszakereshettek), és arról is áradoztam. 🙂 De ez, még azt is übereli! Legalábbis szerintem. Bár azt hiszem, G. szerint is… És ami vitte a pálmát, a sáfrányos öntet volt. Nem hiába a világ legdrágább fűszeréről beszélünk (azt mondják, ára az aranyéval vetekszik), mivel a virág bibéjének gyűjtése hosszadalmas és fáradságos munka és termesztése sem egyszerű. Természetesen az egészségünkre is pozitív hatással van: hatásos lehet az infarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga pedig csökkenti a koleszterinszintet. 

2 főre:

5 EK olíva olaj

4 db kaliforniai paprika

kb. 1/2 kg Hokkaido tök

1 vösörhagyma

1 MK kurkuma

200 g lencse (konzerves)

100 g kesúvaj

sáfrány

1/2 citrom héja

1 EK friss citromlé

só, bors

A sütőt előmelegítem 250 fokra. A paprikákat megmosom. A tököt meghámozom, kimagozom (bár őszintén én a Hokkaido tököt nem hámozom minden esetben meg); és ujjnyi vékony szeletekre vágom. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem a tököt és a paprikákat. Kb. 1 EK olíva olajat egy csipet sóval elkeverek és a tököket ecsettel megolajozom. Kb. 20 perc alatt megsütöm őket a sütőben.

Amíg sülnek, egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, a finomra aprított vöröshagymát rádobom, megszórom a kurkumával és megdinsztelem. Majd rádobom a lecsepegtetett lencsét és pár perc alatt felmelegítem. Sózom és borsózom. Végezetül a kockára vágott, sült tököt is hozzákeverem.

A paprikák tetejét egy éles késsel levágom, kimagozom és fejjel lefelé állítom őket egy konyhai papírtörlőn, hogy ne legyen “leveses”. Majd egy kanállal a tökös-lencsés tölteléket belekanalazom.

A sáfrányos öntethez a kesúvajat kb. 100 ml vízzel elkeverve egy lábosban felmelegítem. Hozzáadom a sáfrányt, a citrom héját és levét, sózom. Kézi habverővel szép simára keverem.

A töltött paprikákat a sáfrányos öntettel tálalom.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTED?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

♥ Viki & Gábor

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ferenc Hanzi says:

    De nem is fogok ilyet enni. Azért nem járom be a várost, hogy kesuvajat találjak valahol, de a tök sem tartozika kedvenceim közé.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!