Ha társaságban vagyunk óhatatlanul is mindig feljön a vegánoknak szegezett örök kérdés: “Akkor mit is esztek egyaltalan?” Erre szoktam mosolyogva válaszolni “Mindent, amihez kedvünk támad!” És higyjétek el, tényleg így van – bár aki olvassa a blogot látja és tudja. Eszünk hamburgert, hotdogot, chilis babot, tofu bacont, vagy hortobágyi “húsos” palacsintát.
Én amit a vegán konyhában kifejezetten élvezek, a kísérletezés. Tök jó ízeket lehet kreálni, újakat felfedezni, és utána csak élvezni.
Itt kint Ausztriában szeretem az őszt. Ahogy várják, ahogy köszöntik. Az út szélén most tököt árulnak – 4-5 fajtát is, és eladó most sincs, becsületkasszás rendszerrel működik. A tök kilója € 1,- nem sok, úgyhogy most jó kis tökös időket élünk.
Ez a vacsora/nasi ötlet mint mindig most is gyors – oké, most “bekoszolunk” pár lábost és tepsit. De megéri!
2 főre:
750 g tisztított Hokkaido-tök
1 TK rozmaring
3 EK kókuszzsír
½ TK pirospaprika
1 TK grill fűszerkeverék
1 csapott TK só
A borsó diphez:
200 g zöldborsó
1 lilahagyma
1 EK kókuszolaj
1 TK őrölt curry
150 g zabtejszín
só
Az avokádó-narancs diphez:
2 avokádó
1 narancs
só
A bazsalikom-ketchuphoz:
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
350 g koktélparadicsom
½ csokor bazsalikom
2 db szárított paradicsom
3 EK kókuszolaj
2 EK fehérborecet
2 EK sűrített paradicsom
1 EK agave
só
A sütőt kb. 250 fokra előmelegítem.
A tököt megmosom, félbe vágom, egy kanállal kikanalazom a magját. Negyedelem és egy erős késsel csíkokra vágom. Az összes többi hozzávalóval együtt összekeverem és egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem. A sütő legfelső sínjén 15-20 perc alatt megsütöm.
Amíg a tök sül, elkészítem a dipeket.
A zöldborsóshoz a borsót 3 perc alatt sós vízben megpárolom, majd lecsepegtetem. A hagymát meghámozom, finomra aprítom. Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítek, a hagymát az őrölt curry-vel kb. 3 perc alatt megpirítom. A borsó ¾ összeturmixolom egy tálban, a maradékot a tejszínnel és a curry-s hagymával összekeverem, majd ezt az egészet hozzáadom a többi zöldborsóhoz és sózom.
Az avokádós-narancsos diphez az avokádót felezem, kimagozom, a húsát egy kanállal kikanalazom egy tálba. A narancsot forró vízben megmosom, és a narancs ¼-nek a héját lereszelem. A narancs felét kifacsarom és 3 EK levet adok az avokádóhoz. Hozzáadom a narancs héját is, összekeverem és sózom.
A ketchuphoz a vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom. A koktélparadicsomokat megmosom és félbe vágom. A bazsalikomot szintén megmosom, lecsepegtetem, konyhai papírtörlőn megszárítom és felaprítom. A szárított paradicsomokat felaprítom. Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítek és a hagymákat megdinsztelem. Hozzáadom a koktélparadicsomot és keverés közben kb. 5-6 perc alatt főzöm. Leveszem a tűzről, hozzáadom a fehérborecetet, a sűrített paradicsomot, sót és egy kevés agavét. Az egészet botmixerrel pürésítem. A bazsalikomot és szárított paradicsomot hozzáadom és hagyom kihülni.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTED?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: