Fifty shades of green

Sült tök 3 féle mártogatóssal

Ha társaságban vagyunk óhatatlanul is mindig feljön a vegánoknak szegezett örök kérdés: “Akkor mit is esztek egyaltalan?”  Erre szoktam mosolyogva válaszolni “Mindent, amihez kedvünk támad!” És higyjétek el, tényleg így van – bár aki olvassa a blogot látja és tudja. Eszünk hamburgert, hotdogot, chilis babot, tofu bacont, vagy hortobágyi “húsos” palacsintát.

Én amit a vegán konyhában kifejezetten élvezek, a kísérletezés. Tök jó ízeket lehet kreálni, újakat felfedezni, és utána csak élvezni.

Itt kint Ausztriában szeretem az őszt. Ahogy várják, ahogy köszöntik. Az út szélén most tököt árulnak – 4-5 fajtát is, és eladó most sincs, becsületkasszás rendszerrel működik. A tök kilója € 1,- nem sok, úgyhogy most jó kis tökös időket élünk.

Ez a vacsora/nasi ötlet mint mindig most is gyors – oké, most “bekoszolunk” pár lábost és tepsit. De megéri!

2 főre:

750 g tisztított Hokkaido-tök

1 TK rozmaring

3 EK kókuszzsír

½ TK pirospaprika

1 TK grill fűszerkeverék

1 csapott TK só

A borsó diphez:

200 g zöldborsó

1 lilahagyma

1 EK kókuszolaj

1 TK őrölt curry

150 g zabtejszín

Az avokádó-narancs diphez:

2 avokádó

1 narancs

A bazsalikom-ketchuphoz:

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

350 g koktélparadicsom

½ csokor bazsalikom

2 db szárított paradicsom

3 EK kókuszolaj

2 EK fehérborecet

2 EK sűrített paradicsom

1 EK agave

A sütőt kb. 250 fokra előmelegítem.

A tököt megmosom, félbe vágom, egy kanállal kikanalazom a magját. Negyedelem és egy erős késsel csíkokra vágom. Az összes többi hozzávalóval együtt összekeverem és egy sütőpapírral kibélelt tepsire fektetem. A sütő legfelső sínjén 15-20 perc alatt megsütöm.

Amíg a tök sül, elkészítem a dipeket.

A zöldborsóshoz a borsót 3 perc alatt sós vízben megpárolom, majd lecsepegtetem. A hagymát meghámozom, finomra aprítom. Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítek, a hagymát az őrölt curry-vel kb. 3 perc alatt megpirítom. A borsó ¾ összeturmixolom egy tálban, a maradékot a tejszínnel és a curry-s hagymával összekeverem, majd ezt az egészet hozzáadom a többi zöldborsóhoz és sózom.

Az avokádós-narancsos diphez az avokádót felezem, kimagozom, a húsát egy kanállal kikanalazom egy tálba. A narancsot forró vízben megmosom, és a narancs ¼-nek a héját lereszelem. A narancs felét kifacsarom és 3 EK levet adok az avokádóhoz. Hozzáadom a narancs héját is, összekeverem és sózom.

A ketchuphoz a vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom. A koktélparadicsomokat megmosom és félbe vágom. A bazsalikomot szintén megmosom, lecsepegtetem, konyhai papírtörlőn megszárítom és felaprítom. A szárított paradicsomokat felaprítom. Egy serpenyőben kókuszzsírt hevítek és a hagymákat megdinsztelem. Hozzáadom a koktélparadicsomot és keverés közben kb. 5-6 perc alatt főzöm. Leveszem a tűzről, hozzáadom a fehérborecetet, a sűrített paradicsomot, sót és egy kevés agavét. Az egészet botmixerrel pürésítem. A bazsalikomot és szárított paradicsomot hozzáadom és hagyom kihülni.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTED?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!