Imádjuk a különleges ízeket, imádjuk a fűszeres ételeket és imádjuk az indiai konyhát. Ha haza látogatunk is rendszeresen eszünk krisnásoknál vagy épp a Govindában. Ha pedig ezt épp nem tehetjük meg, akkor főzünk mi magunk indait. A lényeg a fűszerezésen van és fűszerezni lehet is bátran – nincs olyan, hogy valaki ne bírná a fűszeres ételeket! Ha valaki úgy gondolja, hogy márpedig ő nem bírja a fűszeres ételeket, ott nem a fűszerezéssel, hanem a más egyéb alapanyaggal (tejtermékek, húsok, stb.) van a próbléma. A fűszerezés nem más mint az ételek ízesítése és színezése. 🙂 És a növények, amelyekkel fűszerezünk rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek – de erről majd később egy másik írásban.
A rajma egy tradícionális észak-indiai étel, amit főleg rizzsel vagy chapattis-val esznek a helyiek. A lényeg – mint a legtöbb indiai ételnél – itt is a fűszerezésen van. Az étel maga így lesz szép színes és ízletes.
4 főre:
2 EK növény olaj
2 TK köménymag
2 finomra aprított vöröshagyma
2 TK friss reszelt gyömbér
6 gerezd fokhagyma
2 finomra aprított chili
2 nagyobb apróra vágott paradicsom
2 TK őrölt koriander
1 TK őrölt kömény
1/4 TK kurkuma
1 TK garam masala
800 g vesebab
500 ml meleg víz
A díszítéshez:
friss koriander és natúr vegán joghurt
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítem és rászórom a köménymagot. Amikor elkezd pattogni, hozzáadom a vöröshagymát és aranybarnára pirítom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a friss, reszelt gyömbért és kb. 2 percig együtt pirítom tovább. Jöhet a többi fűszer: a chili, az apró kockára vágott paradicsom, az őrölt koriander és kömény, a kurkuma és a garam masala. Mindezt még további 8-10 percig erős lángon együtt sütöm.
Hozzáadom a babot, felöntöm a vízzel, sózom és puhára főzöm.
Tálkákba szedem és díszítésként megöntözöm egy kevés vegán joghurttal és friss koriandert szórok rá.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: