Tegnap délelőtt beugrottam a munkahelyemre pár órára. Mire haza értem, már a megterített asztal várt, most jó kis hagyományos konyhával: lencsefőzelék zsemlegombóccal. G. azt mondta, mivel zsemlegombóccal van, ezért ez egy tradicionális tiroli ebéd. És a tiroliaknál olyan a gombóc, mint nálunk a rántott hús, vasárnaponként kerül az asztalra.
2 főre:
A zsemlegombóchoz:
1-2 db “másnapos” zsömle
kókuszolaj
1 vöröshagyma
130 ml szójatej
10 g petrezselyem
1,5 EK szójaliszt
1,5 l víz
só, bors
Lencsefőzelék:
1 bögre vörös lencse
200 g alaplé
2 TK ecet
150 g füstölt tofu
olívaolaj
A gombóchoz a zsemlét kockára vágom. A szójatejet felmelegítem és a zsemlekockákra öntöm. 2 percig állni hagyom. A vöröshagymát finomra aprítom és kevés zsiradékon megfuttatom. A petrezselymet finomra aprítom. A gombóc összes hozzávalóját összekeverem, és 1 órát állni hagynom.
Egy lábosban vizet forralok. A tésztából – nedves kézzel – gombóckákat formálok és 12-15 perc alatt kifőzöm őket a sós vízben.
A tofubaconhoz a tofut apró kockákra vágom, megkenem olívaolajjal és sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. Közben párszor ránézek és átforgatom őket.
A lencsét megmosom, lecsepegtetem és az alaplével és ecettel együtt puhára főzöm. (Mivel mi vöröslencsét használtunk ez kb. 15 perc volt.) A kész tofubacon-kockákat hozzá adom. A zsemlegombóccal és friss petrezselyemmel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: