Fifty shades of green

Gluténmentes csokis kávés tofutorta

  A tofuról szerintem még mindig sok mindenkinek 2 közhiedelem él a buksijában.

  1. Egészségtelen, mert szójából (a “tej” altatásából és “túróvá” nyomásával) készül. 
  2. Valamint, hogy íztelen és önmagában fogyasztva pocsék.

Az 1. állítást cáfolnám. Igen magas a fehérjetartalma, ezért pl. a vegán fitnessmodellek vagy testépítők egyik fontos élelmiszer alapanyaga. Egyetlen dologra kell csak odafigyelni, hogy bio (így nem gén kezelt) tofut vásároljunk. Minden nagyobb szupermarketban, vagy bióboltban már ehhez is hozzá lehet jutni elég jutányos áron (egy 300 g-os kiszerelés kb. 400 Ft körül mozog). 

A 2. kijelentéshez csak annyit fűznék hozzá, hogy igen, ez így is van. De ki az, aki pl. bármilyen húst is csak úgy önmagában eszegetné. Mindig jól bepácoljuk, befűszerezzük a húsokat; na most ugyanígy kell eljárni a tofu esetében is. Mivel alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Változatosan felhasználható, van amelyik nyersen is fogyasztható, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét. Mi most a nyers és édes változatot szeretnénk Nektek megmutatni, egy igazán finom gluténmentes, csokis kávétorta formájában. 

18 cm-es tortaformához

A torta aljához:

1 EK agavé

30 g mogyoró

70 g mandula

60 g datolya

csipet só

A kávékrémhez:

1 EK olívaolaj

400 g natúr tofu

1/2 EK fahéj

1 EK őrölt kávé

kb. 3-4 EK agavé

7 g kakaó

A díszítéshez:

30 g kakaóvaj

1 MK őrölt vanília

kb. 2 EK agavé

13 g kakaó

20 g mandulakrém

50 g mogyoró

A torta aljához a hozzávalókat – kivéve az agavét – konyhai aprítóba dobálom, és jól eldolgozom, hogy a magokból lisztet kapjak; majd hozzáadom az agavét is. Az egészet egy  sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodom ujjaim segítségével.

A kávékrémhez minden hozzávalót az aprítóba dobálok és addig keverem míg egy szép krémet nem kapok belőle. (Géptől függően több percet is igénybe vehet.) Az egész krémet a torta aljára öntöm és egy spatulával szépen elsimítom.

A díszítéshez a kakaóvajat vízgőz felett megolvasztom. Habverő segítségével hozzákeverem a vaníliát, agavét, kakaót és mandulakrémet. A mogyorót durván felaprítom és a csokikrémhez keverem. Ráöntöm a kávékrémre, ezt is szép egyenletesen elsimítom és az egész mehet a mélyhűtőbe míg meg nem dermed (kb. 45 perc). 

Fogyasztás előtt 10 perccel kiveszem, majd szeletelem. Hűtőben kb. 3-4 napig áll el; bár úgyis elfogy már jóval előbb! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!