Fifty shades of green

Diópestóval töltött cukkini serpenyőben sült burgonyával

Ha szüleim – vagy bármely családtagjaink, barátaink – meglátogatnak, nem engedünk belőle, csak vegán ételek kerülhetnek az asztalra. Nagy dilemmában voltunk, mikor jöttünk. Anyám a könnyebbik eset, elég fogékony mindenre, szeret új ízeket kipróbálni, más konyhák ételeit is szívesen kipróbálja, így tudtam, nem lesz nehéz, hogy akár napokig is csak a mi ételeinket egye. Apám már nehezebb dió! Imádja a magyar konyhát: sok zsír, sok fűszer, és hús hússal. Majd’ 3 évtizedig egy jól menő magyaros étterem elismert séfje volt, ahol a legkönnyebben emészthető étel a rántott borda és a Rigó Jancsi volt… Aggódtam is rendesen! Megeszi-e majd amit elé rakunk?! És egyáltalán?! Életbe marad-e pár napig, amíg csak a mi főztünket eszi?! 😀 Legnagyobb kritikusaink voltak, és csak pozitív, elismerő kritikákat kaptunk. 

Ennél a dióval töltött cukkiniknál pedig simán át lehetett volna őket verni, hogy hússal van töltve. Elemezgették, nézegették, kóstolgatták, és a végén mind megették! 🙂 Meg is ígérték, hogy otthon is ki fogják próbálni! Anyu, Apu – itt a recept (nem csak nektek)!

2 főre:

500 g burgonya

50 g dió

2-3 gerezd fokhagyma

1-2 szál friss kakukkfű

1 db nagy cukkini

1 db lila hagyma

2,5 EK olívaolaj

1-2 EK repceolaj

1 EK zabpehely

1/2 EK köménymag

1/2 EK piros bors

só, bors

A krumplit megmosom és kb. 30 perc alatt a köménymaggal együtt fedő alatt puhára főzöm. Miután kihült meghámozom és felkockázom.

A cukkinit is megmosom és kb. 3-4 cm vastag karikákra szeletelem. Belsejüket egy kanál segítségével kivájom, és a “húsát” felaprítom. A lilahagymát meghámozom és finomra aprítom. 1-2 EK forró olajban 3-4 perc alatt aranybarnára pirítom, a cukkini “húsát” hozzáadom; majd az egész keveréket a robotgépben krémesre keverem.

Pár darab egészz diót félreteszek, a maradékot nagyobbra töröm, és a zabpehellyel és olívaolajjal együtt a cukkinikrémhez adom. Finomra darálom őket, sóval és borssal ízesítem. 

A sütőt 200 fokon előmelegítem. A cukkinikat egy papírral kibélelt tepsire állítom, és megtöltöm őket a cukkinipestoval és mindegyik tetéjét 1-1 egész dióval díszitem. Kb. 15 perc alatt készre sütöm őket.

A repceolajat egy serpenyőben felhevítem, majd a krumplit megpirítom benne, míg szép színe nem lesz. A fokhagymát bele nyomom, a piros egész borssal és kakukkfűvel megszorom és kb. még 10 percig együtt pirítom őket.

Végezetül a sütőben megsült cukkinivel tálalom.

 

Címkék: , , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!