Ha szüleim – vagy bármely családtagjaink, barátaink – meglátogatnak, nem engedünk belőle, csak vegán ételek kerülhetnek az asztalra. Nagy dilemmában voltunk, mikor jöttünk. Anyám a könnyebbik eset, elég fogékony mindenre, szeret új ízeket kipróbálni, más konyhák ételeit is szívesen kipróbálja, így tudtam, nem lesz nehéz, hogy akár napokig is csak a mi ételeinket egye. Apám már nehezebb dió! Imádja a magyar konyhát: sok zsír, sok fűszer, és hús hússal. Majd’ 3 évtizedig egy jól menő magyaros étterem elismert séfje volt, ahol a legkönnyebben emészthető étel a rántott borda és a Rigó Jancsi volt… Aggódtam is rendesen! Megeszi-e majd amit elé rakunk?! És egyáltalán?! Életbe marad-e pár napig, amíg csak a mi főztünket eszi?! 😀 Legnagyobb kritikusaink voltak, és csak pozitív, elismerő kritikákat kaptunk.
Ennél a dióval töltött cukkiniknál pedig simán át lehetett volna őket verni, hogy hússal van töltve. Elemezgették, nézegették, kóstolgatták, és a végén mind megették! 🙂 Meg is ígérték, hogy otthon is ki fogják próbálni! Anyu, Apu – itt a recept (nem csak nektek)!
2 főre:
500 g burgonya
50 g dió
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szál friss kakukkfű
1 db nagy cukkini
1 db lila hagyma
2,5 EK olívaolaj
1-2 EK repceolaj
1 EK zabpehely
1/2 EK köménymag
1/2 EK piros bors
só, bors
A krumplit megmosom és kb. 30 perc alatt a köménymaggal együtt fedő alatt puhára főzöm. Miután kihült meghámozom és felkockázom.
A cukkinit is megmosom és kb. 3-4 cm vastag karikákra szeletelem. Belsejüket egy kanál segítségével kivájom, és a “húsát” felaprítom. A lilahagymát meghámozom és finomra aprítom. 1-2 EK forró olajban 3-4 perc alatt aranybarnára pirítom, a cukkini “húsát” hozzáadom; majd az egész keveréket a robotgépben krémesre keverem.
Pár darab egészz diót félreteszek, a maradékot nagyobbra töröm, és a zabpehellyel és olívaolajjal együtt a cukkinikrémhez adom. Finomra darálom őket, sóval és borssal ízesítem.
A sütőt 200 fokon előmelegítem. A cukkinikat egy papírral kibélelt tepsire állítom, és megtöltöm őket a cukkinipestoval és mindegyik tetéjét 1-1 egész dióval díszitem. Kb. 15 perc alatt készre sütöm őket.
A repceolajat egy serpenyőben felhevítem, majd a krumplit megpirítom benne, míg szép színe nem lesz. A fokhagymát bele nyomom, a piros egész borssal és kakukkfűvel megszorom és kb. még 10 percig együtt pirítom őket.
Végezetül a sütőben megsült cukkinivel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: