“Bien moelleux!” mondána a francia. Finom, krémes, lágy és omlós; ezek jellemzőek erre a klasszikus francia tortára – egy kicsit a brownie-ra emlékeztet -, amit sikerült most vegán formában is megálmodnunk és elkészítenünk. Érdemes mindenkinek kipróbálnia, egyrészt mert kb. 10 perc alatt összeállítható a tésztája; másrészt mert függőséget okoz!
(Megjegyzés: Szójatej az Ikeából.)
18 cm-es tortaformához:
200 g liszt
110 g nádcukor
1 cs. vaniliáscukor
1 TK sütőpor
1 EK keményítő
1 EK kakaópor
csipet só
1 EK almaecet
120 ml szójatej (Oatly!)
200 g vegán vaj vagy margarin (Rama)
100 g vegán keserű csoki vagy tortabevonó (Alnatura)
valamennyi vaj és liszt a forma kikenéséhez, lisztezéséhez
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A lisztet, cukrot, vaniliáscukrot, sütőport, keményítőt, kakaót és a csipet sót egy tálban elkeverem. A csokit a margarinnal vízgőz felett felolvasztom. A szójatejet, az almaecetet és a csokikrémet hozzáadom a szilárd hozzávalókhoz és egy habverő segítségével homogénre kikeverem a tésztát; majd a kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm és a sütőbe tolom. Kb. 50-60 perc alatt készre sütöm.
Ha kihült, megszórom egy kevés porcukorral és friss bogyókkal – ez esetben málnával díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: