A zeller valahogy mumusnak számít a zöldségek körében. Mi maximum csak leves zöldségként ismertük, sokszor így is kipiszkáltuk tesómmal a tányérból, így apu, vagy anyu tányérjában landoltak a darabkák. Az utóbbi pár hónapban kezdtünk el G-vel kísérletezni a zeller gumójával ismét és remek ételeket lehet belőle készíteni; kiváló húspótló.
Az édesburgonyát szeretem, de csak akkor, ha finom roppanós, sós. A polenta és a sörélesztőpehely remek segítséget nyújt ehhez.
A salsa verde pedig egy elengedhetetlen “kelléke” az ételnek, megbolondítja és teljessé teszi. Egy “must have”. Mint ahogy az egész fogás, egyszerűen ki kell próbálni!
2 főre:
2 édesburgonya
repce-vagy olívaolaj
só és bors
1 EK polenta
1 gerezd fokhagyma
1 db zeller
25 g sörélesztőpehely
A páchoz:
darált chilipehely
1 citrom leve és reszelt héja
1 EK ahornszirup
1 ág kakukkfű
A salsa verdehez:
2 gerezd fokhagyma
1 EK magos mustár
2 EK kapribogyó
4 EK friss aprított petrezselyem
2 EK friss aprított menta
2 EK friss aprított bazsalikom
150 ml olívaolaj
1 EK citromlé
só és bors
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Az édeskrumplit megmosom és nagyon óvatosan 1 cm-es vékony, hosszú darabokra szeletelem. Egy tepsibe teszem őket és olíva olajjal meglocsolom. Sózom, borsozom és a polentával is megszórom. A fokhagymagerezdeket egy késsel szétnyomkodom és a burgonyacsíkok közé teszem. Mindent jó alaposan kézzel összekevek és 25 perc alatt a sütőben készre sütőben.
Egy közepes lábosban vizet forralok. A zellert meghámozom és 2 cm vastag szeleteket vágok belőle. Kb. 5 perc alatt a lobogó, forró vízben blansírozom, majd lecsepegtetem őket.
A chilipelyhet a citromléval, ahornsziruppal, kakukkfűvel, sóval és borssal elkeverem. Ebbe a pácba forgatom bele a blansírozott zellert.
A salsa verdehez a fokhagymát, a mustárral, friss fűszernövényekkel, a kaprival, 50 ml olívaolajjal és citromléval botmixerrel krémesre keverem. A maradék olívaolajat folyamatosan öntöm hozzá, míg homogén állagot nem kapok. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezem. Tálalás előtt min. 30 percre a hűbőbe tolom.
A zellert egy grillserpenyőben 2-3 perc alatt grillezem, de minden egyes percben a marináddal meglocsolom.
5 perccel azelőtt, hogy a burgonya a sütőben kész lenne, max. hőmérsékletre tekerem a hőfokot. A burgonyát kiveszem, megszórom a sörélesztőpehellyel és visszatolom arra az 5 percre a sütőbe, hogy jó ropogós legyen.
A zellersteak-et a burgonyával és a salsa verdevel tálalom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: