Fifty shades of green

Zellersteak ropogós sült édesburgonyával és salsa verdével

A zeller valahogy mumusnak számít a zöldségek körében. Mi maximum csak leves zöldségként ismertük, sokszor így is kipiszkáltuk tesómmal a tányérból, így apu, vagy anyu tányérjában landoltak a darabkák. Az utóbbi pár hónapban kezdtünk el G-vel kísérletezni a zeller gumójával ismét és remek ételeket lehet belőle készíteni; kiváló húspótló. 

Az édesburgonyát szeretem, de csak akkor, ha finom roppanós, sós. A polenta és a sörélesztőpehely remek segítséget nyújt ehhez.

A salsa verde pedig egy elengedhetetlen “kelléke” az ételnek, megbolondítja és teljessé teszi. Egy “must have”. Mint ahogy az egész fogás, egyszerűen ki kell próbálni!

2 főre:

2 édesburgonya

repce-vagy olívaolaj

só és bors

1 EK polenta

1 gerezd fokhagyma

1 db zeller

25 g sörélesztőpehely

A páchoz:

darált chilipehely

1 citrom leve és reszelt héja

1 EK ahornszirup

1 ág kakukkfű

A salsa verdehez:

2 gerezd fokhagyma

1 EK magos mustár

2 EK kapribogyó

4 EK friss aprított petrezselyem

2 EK friss aprított menta

2 EK friss aprított bazsalikom

150 ml olívaolaj

1 EK citromlé

só és bors

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Az édeskrumplit megmosom és nagyon óvatosan 1 cm-es vékony, hosszú darabokra szeletelem. Egy tepsibe teszem őket és olíva olajjal meglocsolom. Sózom, borsozom és a polentával is megszórom. A fokhagymagerezdeket egy késsel szétnyomkodom és a burgonyacsíkok közé teszem. Mindent jó alaposan kézzel összekevek és 25 perc alatt a sütőben készre sütőben.

Egy közepes lábosban vizet forralok. A zellert meghámozom és 2 cm vastag szeleteket vágok belőle. Kb. 5 perc alatt a lobogó, forró vízben blansírozom, majd lecsepegtetem őket.

A chilipelyhet a citromléval, ahornsziruppal, kakukkfűvel, sóval és borssal elkeverem. Ebbe a pácba forgatom bele a blansírozott zellert. 

A salsa verdehez a fokhagymát, a mustárral, friss fűszernövényekkel, a kaprival, 50 ml olívaolajjal és citromléval botmixerrel krémesre keverem. A maradék olívaolajat folyamatosan öntöm hozzá, míg homogén állagot nem kapok. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezem. Tálalás előtt min. 30 percre a hűbőbe tolom.

 A zellert egy grillserpenyőben 2-3 perc alatt grillezem, de minden egyes percben a marináddal meglocsolom.

5 perccel azelőtt, hogy a burgonya a sütőben kész lenne, max. hőmérsékletre tekerem a hőfokot. A burgonyát kiveszem, megszórom a sörélesztőpehellyel és visszatolom arra az 5 percre a sütőbe, hogy jó ropogós legyen.

A zellersteak-et a burgonyával és a salsa verdevel tálalom.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!