Az eredeti receptet – amely tejterméket is tartalmaz – egy ingyenes magazinban találtam. Viszont rögtön összefutott a nyál a számban, ahogy a képet megláttam, gyönyörű csokis-málnás, igazi tavaszi tortacsoda. Vegánosítani kell, de rögtön – már csak azért is, mert egyike kedvenc gyümölcseimnek – ha nem az!
Sokan nem is tudják, hogy mennyire egészséges és mennyi jótékony hatása van. Rengeteg C vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. Ezen kívül még A, B1 és B2 vitamint; az ásványi anyagok közül pedig kálciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Azt hiszem, hogy most ez Nr. 1 édesség a családban – és marad is egy ideig!
18 cm átmérőjű tortaformához
A torta aljához:
kókuszzsír
150 g kesudió
150 g aszalt, kimagozott datolya
2 EK kakaópor
1/2 EK fahéj
A krémhez:
400 g fagyasztott málna
2 érett banán
200 ml kókusztej
1/2 TK őrölt vanília
2 TK agavé szirup
A díszítéshez:
friss és/vagy fagyasztott málna
keserű csokireszelék
A tortaformát a kókuszolajjal kikenem. A kesut (zsiradék nélkül) egy serpenyőben megpirítom. A torta aljához az összes hozzávalót az aprítóba dobálom és pár perc alatt homogénre keverem; majd kézzel a tortaformába nyomkodom. Amíg a krémet elkészítem bedobom a hűtűbe.
A krémhez a mélyhűtött málnát vízgőz felett kiolvasztom. (Azok közé tartozom, akik rendszeresen elfelejtik időben kivenni a fagyasztott dolgokat a mélyhűtőből, így legtöbbször mindig vízgőz felett olvasztom ki őket.) Ha kiolvadt szintén az aprítóba dobálom, a kókusztejjel, banánnal, vaníliaval és agavéval együtt. Jól összedolgozom, majd a legvégén hozzáadom a chiamagot is. Min. 4-5 órára – de a legjobb, ha egész éjszakára a hűtőbe teszem.
A chiamagos-málnás masszát a formába öntöm, és további 4-5 órára a mélyhűtőbe teszem. Ha szépen összeállt, málnával (vagy valamilyen más bogyós gyümölccsel) és csokireszelékkel díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: