A héten “abból főzz, amid otthon van” projektet tartok. Jellemző rám, hogy egy kisebb üzemi konyhával kellene rendelkeznem, mert rengeteg száraz, tartós élelmiszert vagyok hajlandó felhalmozni; ill. sokszor a boltok polcain nem találok darabonként zöldséget vagy gyümölcsöt, csak műanyag dobozokban előre csomagolva. Sajnos nálunk a környéken sem piac, sem zöldséges nincs, csak a nagy szupermarketek. Egyedül amit vennem kellett az őrölt szerecsendió volt. Az étel pillanatok alatt elkészült, gyorsan mindent főzni, összekeverni és sütni kellett. Én sem gondoltam volna, hogy ennyire jól fog sikerülni, főleg hogy kitapasztaltam végre, hogy kell vegán besamell mártást igazán ízletesen elkészíteni!
3 főre
600 g burgonya
300 g kelbimbó
250 ml zöldséglé
200 ml zabtejszín
100 g szója joghurt
kb. 70 g növényi reszelt sajt
2-3 kisebb chili
őrölt szerecsendió, só, bors
A burgonyát héjában sós vízben megfőzöm. Amíg a burgonya fő, egy kisebb lábosban a zöldséglében 10 perc alatt puhára, de még roppanósra főzöm a kelbimbót. Ha a burgonya megfőtt, meghámozom és karikákra vágom; és a kelbimbóval együtt egyenletesen eloszlatom egy jénaiban vagy kisebb tepsiben.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Amíg melegszik gyorsan összekeverem a hozzávalókat a besamel mártáshoz: a karikákra vágott chilit, a zabtejszínnel és joghurttal, reszelt sajttal, sóval, borssal és szerecsendióval. A mártással nyakon öntöm a burgonyát és kelbimbót, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: