Fifty shades of green

Csiperke burger édesburgonyával és tzatzikivel

Imádjuk a street food-ot, különösképp a burgereket. Bár hozzáteszük, hál’ istennek a Mekiiért sosem voltunk oda, inkább a békebeli, Moszkva-téri igazi “gitáros” hamburgerek, amiket gyermekkorunkban rendszeresen ettünk… hm…hát igen, a régi szép burgeres idők! 

Ma is burgerre vágytunk, de kifejezetten olyat szerettünk volna készíteni, aminek a “húsával” nem pepecselünk – mint pl. az isteni babos burgernél… Nyáron már többször grilleztünk portobellot, vagy óriás csiperkét, ami tényleg isteni! Így egy kicsit csak a fűszerezésen kellett változtatni, ill. a gombát marinálni, ami abszolút nem ördöngősség. 

Közben sütőben gyorsan megsült az édeskrumpli is és percek alatt összedobtunk hozzá egy finom, fokhagymás kis tzatzikit is. Mennyei ízek, finom, egészseges, laktató street food, imádjuk! Mindketten repetáztunk!

img_0024

2 főre:

A gombához

2 portobello vagy óriás csiperke

2 EK szójaszósz

1 EK agavészirup

1 EK olívaolaj

2 TK fehérborecet

só, bors

A kesu-aiolihoz

100 g kesudió

2 gerezd fokhagyma

4 EK zabtejszín

2 EK olívaolaj

1 EK citromlé

Ezenkívül

1/2 avokádó

rukola

burger zsömle

Először gyorsan összedobtam a kesu-aiolit. Ehhez az összes hozzávalót a turmixgépbe dobáltam és 75 ml vízzel összeturmixoltam. A kész aiolit, amíg a többi hozzávalót el nem készítem a hűtőben pihentettem.

A pácléhez a szójaszószt, az agavét, az olívaolajat, fehérborecetet, sót és borst egy tálban összekevertem és a megmosott gombákat kb. 20 percig marináltam benne. Az idő letelte után a gombaszeletek mindkét oldalát, a félbevágott burger zsömlékkel egy serpenyőben megpirítottam. 

Majd szépen felépítettem a burgereket. A zsömle aljat a villával összetört avokádóval megkentem, jöhet rá egy szelet gomba, a kesu-aioli, majd egy kis rukola a tetejére. A sült fahéjas édesburgonyával és tzatzikivel tálaltam.

img_0025

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!