Meg kell súgjuk, az alábbi színes és különleges levesek elkészítésénél álmodoztunk egy thermomixerről vagy egy cook turmixgépről. Persze, ezek nélkül is el lehet készíteni az alábbi levesek bármelyikét, de egy ilyen csúcs-szuper gépben még könnyebb és gyorsabb lenne; valamint kevesebb mosogatnivaló halmozódna fel a konyhában – még jó, hogy van mosogatógépünk. Thermomixeresek, elő a gépekkel! A többieknek elő a lábosokkal és botmixerrel, főzésre fel!
CÉKLALEVES MENTÁS JOGHURTTAL
3 főre:
500 g cékla
1 kisebb lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 savanyú alma
600 ml alaplé
40 g pisztácia
friss menta
150 g szójajoghurt
1 lime leve
só, bors
A sütőt 190 fokra előmelegítem. A céklát megmosom, meghámozom és felkockázom – mindezt legjobb egy gumikesztyűben megtenni, ha nem szeretnénk, hogy kezünk 2 napig lila legyen. Egy tepsibe pakolom a céklakockákat, megspriccelem egy kevés vízzel és 30 percre a sütőbe tolom.
Közben a lilahagymát és fokhagymát meghámozom, finomra vágom. Az almát megmosom, negyedelem, magházát kivágom, majd kockára vágom.
Egy lábosban kevés vizen kb. 2 perc alatt megfuttatom a lilahagymát; majd hozzáadom a fokhagymát és az almát és további 2 percig párolom. Ha megsült a cékla, hozzáadom a hagymához és almához, és felöntöm az alaplével. Felforralom és fedő alatt negyed órát főzöm.
A pisztáciát mozsárban összetöröm, majd egy kisebb serpenyőben kb. 3 percet pirítom.
A mentás-joghurthoz a mentát megmosom, megszárítom, leveleit leszedem és apróra vágom, és hozzákeverem a joghurthoz. A mentás joghurtot a lime levével és sóval ízesítem.
A levest lehúzom a tűzhelyről és turmixba töltöm (vagy botmixerrel) összeturmixolom, sóval, borssal ízesítem.
A leveseket tányérba szedem a mentás joghurttal és pisztáciával tálalom.
GYÖMBÉRES MANGÓ-RÉPALEVES
3 főre:
1 vöröshagyma
30 g gyömbér
200 g répa
600 ml alaplé
200 ml kókusztej (konzerv)
1 mangó
1/2 lime leve és reszelt héja
póréhagyma
só, bors (opcionális)
Első lépésben előkészítem a hozzávalókat: a vöröshagymát és a gyömbért, meghámozom és finomra vágom, a répát meghámozom és felkockázom.
Egy serpenyőbe 2 EK kókusztejet hevítek, és most kivételesen ezen fonnyasztom meg a hagymát és a gyömbért. (A konzerves kókusztejek nagy része elég zsíros ahhoz, hogy az olajat helyettesítsem.) Hozzáadom a répát és pár percig együtt pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet és kb. 20 percig fedő alatt főzöm.
Közben meghámozom és felkockázom a mangót.
Ha a répa megpuhult, lehúzom a tűzről a levest, hozzáadom a mangót és a kókusztejet és botmixerrel pürésítem. Hozzöntöm a lime levét és hozzáadom a héját is.
Még egyszer felforralom, sóval és borssal ízesítem.
A levest karikákra vágott poréval, és 1-2 kanál extra kókusztejjel tálalom.
LIME-OS KUKORICALEVES
2 főre:
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
2 konzerv kukorica
8 dl alaplé
2 dl kókusztej
1/2 lime leve
csilipehely
friss koriánder
só, bors
Az újhagymát megmosom, felkarikázom. Egy nagy lábosban kevés vizen megdinsztelem az újhagymát, belenyomom a fokhagymát és hozzáreszelem a gyömbért; 3-4 percig pirítom. A kukoricakonzerveket leszűröm, az egyik konzerv felét félreteszem a leves betéthez. A lábosba öntöm a lecsepegtetett kukoricát, felöntöm az alaplével, és kókusztejjel, majd felforralom. Sózom, meglocsolom a lime levével és vagy botmixerrel vagy turmixgépben pürésítem; majd az egészet egy szűrőn átpaszírozom.
Egy kis serpenyőben egy kevés kókuszzsíron a félre tett kukoricát sózom és megszórom chilipehellyel; és 4-5 perc alatt megpirítom.
A levest tányérokba merem, a pirított kukoricával, lime-mal és friss koriánderrel tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha kedvet kaptál további krémlevesekhez, próbáld ki ezt az új köntösbe bújtatott burgonyakrémlevest vagy a kókuszos zölborsókrémlevest!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: