Fifty shades of green

Narancsos babkrém szezámtallérral

Egy gasztroblogger életében vannak pillanatok, mikor szembesülnek azzal, hogy igen, ezt az ételt már lefőztük, fotóztuk, de a fotó csak hetek, hónapok vagy akár egy év múlva kerül újra elő… Vagy igen, lefőztük, fotóztuk, megírtuk, beszerkesztettük, csak éppen a közzététel gombra felejtettünk el kattintani… Ez a sós snack az előbbiek táborát erősíti. Egy évvel ezelőtt már majdhogynem komplett összeállt a bejegyzésünk, csak a fotót nem találtuk; és természetesen utána pedig már számtalanszor készítettük el újra… 

Még jól emlékszünk mi is, először a tavalyi Eurovíziós dalfesztiválra készítettük el, mondván szuper nasi lesz a több órás döntőre. És valóban az volt. Egy egészséges sós snack, karakteres dippel, ami a bab és narancs furcsa párosításából született meg.

4 nagy adag:

A babkrémhez

250 g vesebab (konzerv)

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2-4 EK olívaolaj

500 ml zöldségalaplé

1 narancs

2 EK szójatejszín

olívaolaj

2 EK friss aprított fűszernövény (pl. kapor és/vagy petrezselyem)

só, bors

A szezámtallérhoz

220 g tönkölyliszt

120 g zabpehely

50 g szezámmag

50 g lenmag

2 EK olívaolaj

A szezámtallérokhoz a sütőt 150 fokra előmelegítem. A száraz hozzávalókat összekeverem, hozzáadok kb. 1 TK sót, az olívaolajat és kb. 500 ml vizet, és a tésztát jól eldolgozom. 2 tepsit sütőpapírral kibélelek, a tésztát két egyenlő részre osztom és a tepsire kanalazom őket, majd szép egyenletesen kisimítom. Kb. 15 percig sütőm. Kiveszem a tepsit és egy kiszúróval kör alakú tallérokat formázok a tésztából és további 45 percig sütöm.

A babkrémhez a vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom. Egy serpenyőben egy EK olajat hevítek és a hagymákat megdinsztelem rajta. Felöntöm a zöldség alaplével, hozzáadom a babot és kb. 5 perc alatt összeforralom. Ha kész egy szűrő segítségével leszűröm, botmixerrel pürésítem.

A narancsot forró víz alatt jól megmosom, héját lereszelem; félbevágom, majd levét kipréselem. A narancs héját, 2 EK narancslevet, a szójatejszínt és annyi olívaolajat, hogy egy szép krémet kapjak, a babhoz keverek. Hozzáadom a friss fűszereket, sóval és borssal ízesítem.

A tallérokat tálalhatom csak a dippel, de vághatok hozzá akár friss zöldségeket is.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha szívesen kipróbálnál más sós snacket, válaszd a sajtmentes sajtszósz receptünket!

Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Címkék: , , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!