Fifty shades of green

Ratatouille leves gyökérzöldségekből

Már 5. napja havazik kisebb-nagyobb megszakításokkal. Reggelente, esténként és hétvégente a közlekedés kezd nehézkessé válni; az osztrákoknál van egy örök érvényű szabály, miszerint munkaidőn kívül nem dolgoznak. Ez vonatkozik a hó- és úttakarításra is. Így volt, hogy késő délután, 7 után 30-cal vezettem haza a jeges úton; vagy hajnalban G. a 30 cm-es hóban vezetett be. Az utakat, legyen szó kis mellékutakról vagy a főútról csak reggel 7-8 körül kezdik el takarítani. Sózni nem sóznak, csak kotornak. Most reggelre is plusz 20 cm friss hó esett, csak itt lent. A teraszunkra és az udvarra kimenni már nem érdemes: térdig, comközépig ér a hó. 

Ilyen időben persze tök jó levest enni. Így tegnap este mikor haza értem a munkából G. ezzel a “mindent bele” levessel várt, ami szuperül felmelegített, de pikánssága révén – amelyet az édesköménynek, szárított paradicsomnak és citromnak köszönhet -, már magában hordozza a tavasz ízeit is! 

2 főre:

1 kisebb póréhagyma

100 g édesburgonya

100 g burgonya

100 g tök

1/2 édeskömény

1 kisebb paprika

1/2 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ág kakukkfű

1 ág rozmaring

1 ág oregánó

500 ml alaplé

1/2 csokor petrezselyem

2 darabka szárított paradicsom

1 citrom reszelt héja

őrölt chili

só, bors

A porét megmosom, és kb. 1-2 cm széles karikákra vágom. Az édesburgonyát, burgonyát, paprikát és tököt meghámozom, megmosom és felkockázom. Az édesköményt megmosom, a zöldjét levágom és félreteszem; a felét felkockázom. 

A vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom.

Egy serpenyőben kevés vizen a hagymákat üvegesre párolom. Hozzáadom a burgonyákat és az édesköményt, kis ideig pirítom. A fűszernövényeket fogom és az összes ágat egy kis csokorba fogom, mehet a burgonyára. Felöntöm az alaplével és hozzáadom az őrölt chilit is, felforralom.

5 perc után hozzáadom a paprikát, porét és a tököt is és további 10-15 percig főzöm. Ha minden puhára főtt, a fűszer “csokromat” kikanalazom a levesből. 

A petrezselymet és az édeskömény zöldjét finomra aprítom. A szárított paradicsomot apróra kockázom és a citrom héjával, egy csipet sóval és a zöldekkel elkeverem. Ennek a keveréknek a felét a leveshez adom, másik felével pedig díszítek.

KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?

Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.

Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!

♥ Viki & Gábor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!