Itt van az ősz, itt van újra; és vele együtt megérkezett a tök szezon is. Itt Ausztriában a tök vásárlás igen egyszerű, a főutak mellé csak kipakolják a különböző tököket és éjjel-nappal vásárolhatóak becsületkasszás módszerrel. Működik.
Mi már-már rajongunk a tökökért, mindent el lehet belőle készíteni, szuper reggelire, szuper levesnek, köretnek, szuper, ha megsütjük és még szuperebb sütikbe. Varázsolhatunk belőle édes és sós ételeket is.
Egy kisebb hokkaido tök egy részéből ezt a melengető levest készítettük, aminek fűszerezését egy kicsit megbolondítottuk a fűszerekkel és citrommal. A tetejére pedig szórhatunk bármit: sült csicseriborsót, gránátalma magokat; de mi most pirított gombával, őrölt chilivel és friss petrezselyemmel készítettük el.
4 főre:
1 kg hokkaido tök
1 közepes burgonya
3 db répa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darabka friss gyömbér
1 l alaplé
300 ml kókusztejszín
2 TK citromlé
1 csipet chili
1/2 TK curry
só
Ezenkívül
gomba
tökmag
őrölt chili
friss petrezselyem
A tököt meghámozom, kimagozom, felkockázom. A burgonyát, répát, gyömbért és vöröshagymát szintén meghámozom és kockára vágom.
Egy lábosban kevés vizen megdinsztelem a vöröshagymát és hozzányomom a fokhagymát. Majd hozzáadom a gyömbért és 1-2 percig együtt pirítom. Jöhet hozzá a burgonya, répa és tök; 5 perc alatt fedő alatt párolom; majd felöntöm az alaplével és kb. 20 perc alatt puhára főzöm.
Ha minden puhára főtt, hozzáadom a kókusztejszínt és a citromlevet és botmixerrel pürésítem, a curryvel ízesítem.
A levest tányérokba szedem, és ízlés szerint megszórom tökmaggal, pirított gombával, őrölt chilivel és friss petrezselyemmel.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha kedvet kaptál levesekhez, és kipróbálnál további klasszikust, katt ide!
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor