Ha a török rizs megnevezést olvassuk egy török étterem menükártyáján, nem kell meglepődnünk, egy általunk is jól ismert köretre gondolnak, a bulgurra. A bulgur pedig nem más, mint búza. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . A bulgurt előzetesen megpárolják, ezért elegendő kb. 10 percig főzni.
Így megint nem több, mint fél óra alatt meleg ételt varázsolunk az asztalra. Kell, hozzá egy nagyobb padlizsán, különbőző fűszerek kombinációja, ami elrepít minket a török gasztronomia világába és természetesen egy kis petrezselyem, amit a törökök is szívesen használnak konyhájukban.
2 főre:
1 nagyobb padlizsán
100 ml zöldséglé
80 g bulgur
3-4 EK szójajoghurt
1 lilahagyma
1 marék friss, apróra vágott petrezselyem
2 EK mazsola
1 EK olívaolaj
1 EK balzsamecet (vegán)
1 TK fahéj
1 TK kurkuma
1 TK őrölt pirospaprika
1/2 TK őrölt chili
só
A bulgurt egy szűrőben folyó víz alatt jó alaposan átmosom és kb. 200 ml sós vízben felteszem főzni (kb. 10 perc).
A lilahagymát meghámozom, és vékony csíkokra felaprítom. A padlizsánt megmosom, végét levágom és kb. 2 cm-es kockákra vágom.
Egy serpenyőben olajat hevítek és a lilahagyma felét 3-4 perc alatt megdinsztelem; majd hozzáadom a padlizsánt és további 2-3 percig pirítom, sózom. Megszórom a mazsolával és felöntöm a zöldséglével, kb. 5 percig főzöm. Megöntözöm a balzsamecettel, sózom, borsozom, megszórom a fahéjjal, kurkumával és az őrölt pirospaprikával. Hozzákeverem a megfőtt bulgurt, ha szükséges sóval ízesítem.
Szójajoghurttal és a friss petrezselyemmel tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor