Tudjátok, a kínai éttermekben van egy jellegzetes illat, mikor belépünk. Azaz édes-savanyú. És jó pár ételnek van ez a tipikus édes-savanyú íze. Ha ti is szeretitek ezt az ízvilágot, akkor íme hozzá egy eredeti kínai padlizsános étel, amit ők egyszerűen csak yu xiang qie zi-nek hívnak. Amúgy ez az étel, amire a távol-keletiek egyszerűen csak az umami szót használják: krémes, fűszeres és csípős, mindeközben édes és ugyanakkor savanyú is.
2 főre:
1 kis bögre jázminrizs
1 nagyobb padlizsán
2 EK mogyoróolaj
2 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cm friss reszelt gyömbér
1 EK szójaszósz
1 EK rizsecet
2 EK rizsszirup
1 TK kukoricakeményítő
1,5 EK babpaszta
só
A rizst kb. 15-20 perc alatt sós forrásban lévő vízben puhára főzöm.
A padlizsánt meghámozom, és falatnyi darabokra kockázom. Az olajat lehetőség szerint egy wokban felhevítem és a padlizsánt kb. 3-4 perc alatt megpirítom. Egy lapátkanál segítségével konyhai papírtörlőre szedem őket és jól lecsepegtetem, hagyom kihűlni.
Egy kis tálban 150 ml vizet, a szójaszószt, rizsecetet, rizsszirupot és sót jól elkeverem. Egy másik, kisebb tálban a keményítőt keverem ki, kb. egy TK vízzel. Majd a kettőt összeöntöm és szép simára elkeverem.
Az újhagymát megpucolom, a fehér részét finomra aprítom, míg a zöld részét nagyobbra (1,5-2 cm-es darabokra) vágom. A wokban felhevítem ismét az olajat, beledobálom az újhagyma fehér részét, hozzányomom a fokhagymát, hozzáreszelem a gyömbért, és hozzáadom a babpasztát is; kb. 2 perc alatt összepirítom az egészet. Hozzáöntöm a szószt is és beleszórom a padlizsánt. Pár percig együtt főzöm, párszor megkevergetem.
A rizzsel és az újhagyma zöld részével tálalom.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha további receptekre, újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor