Főztünk már mexikóit, pl. ezt az isteni zöldséges pitét és szeretjük is. Remek ízkavalkádok, enyhe csípősség, fűszeres, de még ehető, finom és laktató ételek. Ez a leves, amit szintén G. készített, annyira laktató, hogy akár még egytálételként is megállja a helyét. A kulcs, hogy tényleg lime-ot használjunk hozzá, ez esetben ne helyettesítsük citrommal, mert az igazán karakteres ízt a lime adja.
4 főre:
500 ml alaplé
300 g darabolt paradicsom (konzerv)
240 g vesebab (konzerv)
200 g kukorica (konzerv)
150 g szójajoghurt
2-3 lime
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 répa
1 szál friss zeller
1 chili
1 avokádó
1/2 lilahagyma
1 TK őrölt kömény
1 TK csípős pirospaprika
1/2 TK őrölt koriander
1/2 TK füstölt piros paprika
só, bors
a díszítéshez friss koriander és tortillachips (opcionális)
Elsőnek előkészítem a zöldségeket: a vöröshagymát és fokhagymát meghámozom és finomra aprítom; a répát és zellerszárat meghámozom és felkockázom. A vöröshagymát egy lábosban kevés vizen megdinsztelem, majd mehet rá a répa és zeller. Hozzáadom a fokhagymát és nagyon rövid ideig együtt pirítom a zöldségekkel, vigyázva arra, hogy meg ne égjen. Majd az egészhez hozzáadom a darabolt paradicsomot és felöntöm az alaplével, kb. 5 percig együtt főzve. A babot és kukoricát lecsepegtetem, hozzáadom a leveshez és további 10 percig együtt főzöm.
Ezalatt a lilahagymát meghámozom, félbe vágom és felaprítom, a chilit megmosom és felkarikázom. 2 lime-ot negyedelek, a harmadiknak kifacsarom a levét. Az avokádót szintén negyedelem, kiszedem a magját és vékonyan felszeletelem, meglocsolom egy kevés lime levével. A vegán joghurtot összekeverem a maradék lime levével és sóval ízesítem.
A levest sózom és borsózom, a köménymagot, korinadert és paprikát is hozzáadom, fűszerezem. Tányérba szedem, joghurttal meglocsolom, jöhet rá az avokádó, a lilahagyma, díszítésként friss koriander és pár tortillachips.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTET?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
Ha kipróbálnál további finomságokat a mexikói konyhából, itt ez az isteni finom vegán “darált hússal” töltött taco recept. Ha pedig újdonságokra vagy kíváncsi a vegán világból, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz. Ne maradj le semmiről!
♥ Viki & Gábor