Szeretem a quinoát. Színes, gyorsan, sokféleképp elkészíthető gluténmentes gobana, rendkívül magas fehérje forrás. Emellett könnyen emészthető, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, gazdag káliumban, kálciumban, mangánban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Egyszóval superfood! Készítettünk már belőle reggelire édes quinoa kását, köretet, egytálételt, és szuper saláták készíthetők belőle vacsorára is.
Ugyan ehhez a recepthez egy kicsit több időre van szükség, kb. 1 óra alatt készíthető el, de higyjétek el megéri. A paradicsomos, gombás quinoának mennyei íze lesz sütés után!
2 főre:
2 kaliforniai paprika
3/4 bögre quinoa
1 bögre zöldséglé
1/2 bögre sűrített paradicsom
1/4 bögre aprított csiperke
1/4 bögre aprított portobello
1/2 hagyma
1/4 EK fokhagyma granulátum
1/2 EK friss aprított bazsalikum
1/4 EK őrölt kömény
1/4 EK cayenne bors
só, bors
A quinoát jól átmosom folyó víz alatt, hogy a rajta található szaponint eltávolítsam – ellenkező esetben kesernyés íze lesz. Fedő alatt kb. 15 perc alatt a zöldséglében puhára főzöm.
Amíg a quinoa fő a paprikák tetejét levágom, félreteszem; belsejüket “kitisztítom”, eltávolítom a magokat.
A sütőt 175 fokra előmelegítem.
A hagymát kevés kókuszzsíron megfonnyasztom, rádobom a felaprított gombákat és az összes fűszert. Együtt pirítom őket, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot és további 2-3 perc alatt összefőzöm őket. Közben a puhára főtt quinoáról leöntöm a levet, és hozzá a keverem a paradicsomos gombához. Az üres paprikákat megtöltöm a quinoás-paradicsomos gombás töltelékkel, a paprikákra visszateszem levágott kalapjukat.
A töltött paprikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, alufóliával letakarom őket és kb. 50 percig sütöm. Az idő letelte után az alufóliát leveszem róla és további 5 percig sütöm, így a paprika is gyönyörű színt kap.
KIPRÓBÁLTAD A RECEPTED?
Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült. Írd meg kommentben, vagy postold a képet Instagramon a #fiftyshadesofgreen hashtaggel.
♥ Viki & Gábor